Recept Houbovec

velebinka Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Rohlíky nakrájet, maso nakrájet –povařit, z mléka a krupice se uvaří řídká kaše (+ sůl), houby se uvaří (+ sůl). Do rohlíků se zamíchá kaše, pak houby bez vody (vodu si nechat), pak maso (bez vody), česnek, koření, nakonec vejce, potom doladit koření a hustotu vodou z hub a dát péct do vymazaného pekáče.

Recept je z kategorií: Houby

Nahlásit recept

  • 20.12.06 vloženo
  • 13344x zobrazeno

Ingredience

  • 15 rohlíků
  • ½ kg uzeného masa (možné zkombinovat např. krkovičku a bůček)
  • ¾ - 1 litr mléka
  • 3 lžíce krupice
  • 10 stroužků česneku
  • 4 vejce
  • 5 hrstí sušených hub
  • Sůl, pepř, majoránka
  • Sádlo na vymazání pekáče

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Houbovec

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Houbovec

Quincey
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Houbovec

Reaguji na předchozí příspěvek Sepp:
Nemáš pravdu, že takový hubník se v Krkonoších nepekl. Já mám sice trošku jiný recept, podle kterého jej peču už 38 let a je původně z oblasti Křižlic, příp. Benecka, odkud pocházel můj tchán. Byl ročník 1904 a recept na hubník se u nich předával po generacích. Pekl se ke štědrovečerní večeři, a právě proto se tam dávalo uzené maso, aby si v těchto chudších oblastech alespoň nějak na vánoce přilepšili. Navíc kombinace hub a uzeného masa není vůbec nic špatného! Receptů na hubník existuje mnoho, takže nezavrhuj ani tuto variantu.
„Náš“ recept je následující:
Den předem se namočí 1 velká hrst sušených hub. Druhý den se uvaří hustá kaše z 1 litru mléka a 15 vrchovatých lžic krupice. Do čerstvě uvařené kaše se zamíchá 1 vajíčko, asi 1/2 - 3/4 kg vařeného uzeného masa pokrájeného na menší kousky, pokrájené houby, sůl, pepř, prolisovaný česnek podle chuti (asi 3 stroužky) a 1 houska nakrájená na kostičky. Vše se dobře promíchá a pokud je směs příliš hustá, můžeme přidat trochu vody z hub. Rozestřeme na dobře vymazaný (nejlépe sádlem) pekáček a dá se do dobře vytopené trouby péct až je povrch pěkně zlatý. Hubník je dobrý jak teplý, tak i studený, což v naší rodině je zvlášť oblíbené. Pokud jej zkusíte, tak přeji všem dobrou chuť a krásné vánoce!
Jarka

Sepp
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Houbovec

Takový houbovec se na Krkonoších nepekl. Chuť hub se nekazila uzeným masem. Navíc v horských chalupách ho ani neměli. Množství hmoty je na dva pekáče. Krupice se nevařila, přidávala se na zahuštění. Těsto se nechalo odpočinout takže s krupicí se to nesmí přehnat. Houby se namočily, po uvaření se posekaly na hrubo. Voda z hub se dávala na pokrájené rohlíky spolu s mlékem. Hubník se dá připravit i z čerstvých hub, ty se nejdříve podusí. Sníh z bílků se dá také pužít, hubník není tak hutný.

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Houbovec

Taky si to dám do oblíbených, ale nechce se mi vařit ta kaše, tak zkusím dát jen žloutky a z bílků udělám sníh, já myslím, že by to šlo.

jezevec
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Houbovec

Dal jsem do oblíbených, předpokládám, že to půjde i z mražených, případně i čerstvých hub. Dík za recept!!!

yanul
76 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Houbovec

Díky za tento recept, zařazuji ho do mé oblíbené „krevní“ skupiny, v níž je rizoto, šunkofleky, francouzské brambory, atd.. Řadím je do kategorie polomaso.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz