Recept Bramborový houbovec od babičky Pra

(Hodnoceno 1x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bramborový houbovec od babičky

Úvod

Recept mám od babičky a složení je trochu jiné než u klasického houbovce - nepoužívají se housky ani rohlíky.

Postup

1. Syrové brambory oškrábeme od slupek a nastrouháme najemno. Poté vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme krupici, mléko, vejce, česnek, sůl pepř, drcený kmín, majoránku a promícháme. Konzistence by měla být trochu tužší než těsto na bramborák. Pokud tomu tak není, přisypeme krupici.

2. Na pánvi si rozehřejeme sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Až je cibulka zlatá a slanina zlehka opražená, scedíme od přebytečného tuku. Tuk si necháme na potření.

3. Slaninu s cibulí a houbami (bez nálevu) vmícháme do těsta, které rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Výška by měla být cca 5 cm. Až máme naloženo, potřeme těsto trochou tuku ze slaniny, aby se udělala kůrka.

4. Pečeme při 200°C zhruba 30 minut, dokud povrch nezrůžoví.

5. Podáváme s kyselou okurkou a jogurtem. Dá se jíst i studené.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla Hlavní jídlo


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.01.13 vloženo
  • 6055x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min příprava + pečení 40 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 5 větších brambor
  • 3 vejce
  • hrnek mléka
  • 150 g krupice (pokud jsou brambory novější, je potřeba více)
  • celá palice prolisovaného česneku (ale záleží na chuti)
  • sůl, pepř, drcený kmín a majoránka dle chuti
  • 1 větší cibule
  • sklenice nakládaných hub (množství dle chuti)
  • anglická slanina
  • lžička sádla

Doporučená příloha

  • Kyselá okurka a jogurt

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 21.06.13 15:10

Tenhle houbovec jsem pekla prvně a je vážně moc dobrý…
Hlavně jde jíst jen vlažný nebo studený, což mu v těchto vedrech přidalo další body k dobru ;)
Naložené houby jsem předtím trochu posekala na menší kousky, nakládám totiž celé kloboučky, tak jsem je alespoň rozpůlila či načtvrtila (podle velikosti).

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Bramborový houbovec od babičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 21.06.13 16:01

@birkana Já to právě taky ještě nikdy nedělala z naložených, jinak snad na všechny možné způsoby ze sušených, čerstvých…
Překvapilo mě velice příjemně, jak skvěle to chutnalo z těch naložených :palec:
Dokonce super to bylo i úplně vychladlé, nejlepší lehce vlažné…
K tomu mísa salátu…

 
birkana
1670 příspěvků 21.06.13 15:45

Já to znám s podušenými čerstvými nebo sušenými houbami - ty nakládané, to je dobrý nápad :palec: :palec: :palec:

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 21.06.13 15:14

Souhlas s autorkou… ty nakládané houbičky tomu dodaly správý „šmrnc“, skvěle jsme si pochutnali. Díky za recept :kytka:

 
Danča_87
1 příspěvek 01.02.13 21:36

Ty jsou na tom to nejlepší ;)

 
casino
4474 příspěvků 28.01.13 15:31
"složení je trochu jiné než u klasického houbovce"

Těmi nakládanými houbami v ingrediencích zcela určitě… :) 8) ;)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz