Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Lara1981 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Z rozkvedlaných vajec, mouky, mléka a soli si připravíme řídké těsto, které metlou dobře rozšleháme. Houby nakrájíme na tenké plátky a na másle a cibulce je podusíme. Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenká polokolečka, vložíme ho na chvilku do cedníku a položíme ho do mísy s horkou osolenou vodou a přiklopíme. Potom necháme okapat. Podušené houby, prochladlý porek a jemně rozsekané maso vmícháme do připraveného těstíčka. Směs smažíme pozvolna na lívanečníku. Podáváme s chlebem nebo bramborovou kaší
Recept je z kategorií: Palačinky a lívance
bramborová kaše
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Houbové lívance s pórkem
5068 příspěvků 4.3.11 12:00
http://www.youtube.com/watch?…
Dobrá rada nad zlato, Jolanko. Jenom kdyby mi někdo vysvětlil, proč nejde nastavit lidské tělo na režim - příjem snížit. Představuji si to tak, že na displeji nařídím stabilně 1800 kcal denně a ať jím co jím, víc si těleso nevezme. Jsme nedokonalí a chybí mi displey.
5068 příspěvků 4.3.11 09:30
Jandule, najlepsia dieta je vajcova:

Pondelok:vezmes vajce
Utorok:uvaris ho
Streda: osupes
Stvrtok:zjes bielok
Piatok: zjes zltok
Sobota:stravis ho, predsa len zltok je „mastny“
Nedela: aj panboh v nedelu oddychoval a sa neprezieral
No, hlavně když je to k jídlu. Vzhledem k tomu, že musím sundat cca 10 kg (tedy nevím kde se vzaly?), tak je tahle debata pro mě ještě navíc ryze teoretická. Žádná praxe, bohužel. Za chvíli budu expert na saláty. Kdepak omelety - ještě ke všemu smažené, ne, ne......
Vsimate si, jak jsme tu vsechny chytry?
Kam se na nas hrabe radio nekdy, co?
Glama - omelette surprise je opravdu původně omeleta do které se zabalilo nějaké překvapení. Zajímavé je, že pro Francouze je více typická slaná než sladká. Té sladké se zmrzlinou říkají omelette norvégienne nebo baked Alaska podle anglosaského názvu.
Tam se používá piškot jak popisujete, ale zůstalo to omeletou.
Zdravím.
JJ, sveva, máš pravdu! Piškotová omeleta! Ano, to se dělá. To bude možná ono, co babička dělávala



Díky!
Asi je podstatné to slovo „piškotová“. To ji odlišuje od „omelet“
A také to bude asi tím tvarem..obvykle kulatá pánev..
Také se dělá tzv. Omeleta Surprice, čili Surpriska, což je Omeleta s překvapením. Na piškotovém podkladu zmrzlina, překryto bílkovým sněhem a zapečeno. Ale proč se tomu říká právě „omeleta“ fakt nevím
Stejně je to zajímavé, ty přenosy významů…nebo významové posuny v čase
Příspěvek upraven 03.03.11 v 18:26
Glama - já si trochu pamatuji na takovou piškotovou omeletu co dělala moje maminka, aspoň tak tomu říkala. A byla v tom mouka. My jsme to měli hrozně rádi.
Nééééé
mně se to Tvé vysvětlení líbí…nehledej
nic, já mám MDR doma. 

Babička nám kdysi dělávala „Amolety“ Jen už si nepamatuji, co to přesně bylo.
Amoleta je ze starých kuchařek. Dneska se výraz nepoužívá… Tečka
glama, ty me chces donutit abych to nasla nekde!? Netlac berana do kouta
Wydro, díky, dobré…stačí mi ty „kuchařské anály“ a „kdysi“… opět se mi potvrzuje, co si myslím, děkuji…
Dneska je prostě výraz „amoleta“ poněkud archaický a v moderní gastronomii se už nepoužívá..
Jediné, kde nebyl ještě přežit a nahrazen, je „Mistr světa, amoleta......atd“

glamo ale ja jsem to popsala totozne prece jak popisujes. A co se tyka amolety, to jsem kdysi cetla nekde v kucharskych analech, znam to dlouho, pramen uz ti nereknu.
casino, netreba forum , vime sve prece a co kdybyste mi veril ?

Příspěvek upraven 03.03.11 v 16:54
Wydro, wydro, ted jsi mě zaujala…

Amoleta?? Silnější palačinka?? Slyším prvně v životě…
Mám zažito, že amoleta je nesprávně řečená omeleta.. Neboli takový archaický, babičkovsky starodávný výraz pro omeletu. Jak z doby MDR..
Je to váš rodinný, krajový apod. výraz?? Nebo kdes ho vzala??
Nikdy v životě jsem se s tím v provozu nesetkala, s amoletou in natura…tak mě to zajímá..
Příspěvek upraven 03.03.11 v 16:52
http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?…
Omeleta, děvčata, ne…
To by tam nebyla ta mouka. Omeleta jsou rozšlehaná vejce, trochu mléka, event nějaká vložka, buď zamíchaná do vajec, nebo na upečené omeletě. Podává se obvykle přeložená napůl.
Tohle je asi nejbližší palačinkám. Omeleta to není a lívanec také ne. Lívance jsou s droždím event. prdopečem.
Ale myslím, že dneska se říká lívance i tomu, co prostě není tak tenké jako palačinka.
Ve zkratce - je to tenoučké = palačinka. Je to tlusté, menší než na velikost pánve = lívanec, lívaneček.
Tohle by mohl být Palačinkový lívanec
Pak jeden vlastně neví, co uvařil..
Příspěvek upraven 03.03.11 v 16:41
svevo,
omeleta je placka z vajec, pridava se sunka, zelenina, syr .....
amoleta je silnejsi palacinka
palačinka tenka jako list papíru
lívance jsou z kynutého těsta (nebo se nekyne a prida se pouze prasek do peciva)
tolik wydra
Přiznám se, že nikdy nedělám lívance. Tak využívám této příležitosti a prosím o upřesnění, bez ohledu na recept, který se mi líbí. Našla jsem recepty na lívancové těsto vždy s droždím a některé s kypřícím práškem. V tom by tedy měla Jandule pravdu, pořád je to něco kynutého. Dělám palačinky - spíše tenounké crepes - a ani tento název se mi nezdá vhodný pro přípravu uvedeného receptu. Spontánně bych řekla že je to omeleta. Tak jaký je podle vás opravdu rozdíl?
Zdravím a děkuji.
Wydro, zviřátko chráněné,to je přeci jasné. Sama mám podobný recept ve svých. Je to opravdu dobré. Akorát, když se tam nedá nic na nakypření, tak je to hutnější, ale asi to neva. V kynuté podobě to nemá chybku, je to takové „péřové“.
Jandule, ale ja nasla mnoho ruznych livancu na netu nekynutych, neni to v hustote testa a ve vysce a prumeru te placicky? Kdyz se tam da prdopec, tak to taky prece nebyde.
Livanecnik v tom samozrejme roli nehraje, jenom ze jsou placicky stejne.
Nicmene ten recpet je hezky, tak snad se zase nerozbehne debata na tema nazev a recept tim zanikne. To uz tu bylo mnohokrat a je to skoda.
Spis rozvijim debatu na tema livanec !!
Nikde nevidim nic spatneho a recept jen chvalim !
No když je to z kuchařky, tak byste měla uvést pramen. To za prvé. Za druhé, lívance se od omelet či palačinek neliší tím, že se pečí na lívanečníku. Původně se dělaly lívance docela veliké. Ale jinak spánembohem je dělejte jak umíte…
7 příspěvků 3.3.11 10:22
a ne všechny lívance musejí být kynuté,já dělám z ovesných vloček a přidávám pr.do peč. s kynutými nemám valnou skušenost
7 příspěvků 3.3.11 10:20
a už jste je zkusila?že tvrdíte,že jsou to spíš omeletky?mám to z houbařské kuchařky a tam je to přesně takto,nedovedu si to představit jak bych to jako palačinky nebo omeletky asi smažila-takže to jsou lívance,ale když se vám zdá,že omeletky tak si je tak usmažte a pak mi napiště jak vám to s nimi šlo,já to radši skoušet nebudu,ale urazit jsem vás tedy opravdu nechtěla,neberto to prosím osobně
Ony jsou to spíše omeletky či minipalačinky, lívancové těsto je z povahy věci kynuté.