Recept Houbová polévka z Francie

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Houbová polévka z Francie

Postup

Veloute de Champignons Sauvages ( francouzký název polévky) Dát sušené houby do kastrolku s 250 ml vývaru a přivést do varu. Sundat z ohně a nechat stát 30-40 min. Ve velké pánvi rozehřát máslo, přidat cibuli a smažit do zlatova. Přidat česnek a žampiony a dusit je 4-5 min. pak přidat sůl, pepř, tymián, oříšek a posypat trochou mouky. Smažit ze stálého míchání 3-4 min. Přidat Madeira víno, nebo sherry, zbývající vývar, stroček nálevkovitý ( sušené houby) a jeho vodu a pomalu vařit přikryté po 30-40 min. Nechat trochu vystydnout a pak po částech rozmixovat. Vrátit do hrnce, přidat créme fraiche, nebo kyselou smetanu. Prohřát a servírovat s posekanou petrželkou.

Recept je z kategorií: Krémové polévky

Nahlásit recept

  • 10.04.02 vloženo
  • 13137x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 30g sušených hub - používám stroček nalévkovitý
  • 1.5 litru kuřecího vývaru
  • 30 g másla
  • 2 cibule na hrubo nakrájené
  • 2 česneky na hrubo posekané
  • 900 g lesních hub nebo žampiony na plátky nakrájené
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lžičky oříšku nastrouhaného
  • 2-3 lžíce mouky
  • 125 ml Madeira nebo suchého sherry
  • 125 ml créme fraiche (recept je na Labužníku), nebo kyselé smetany
  • sůl a pepř
  • posekaná pažitka na ozdobu

Doporučená příloha

  • Pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Houbová polévka z Francie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Houbová polévka z Francie

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Houbová polévka z Francie - Babi

polévka byla krásně voňavá a vynikající. Créme fraiche v polévce byla lahůdečka!

Přeji hezké svátečky!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječná houbová polévka z Francie.

Omlouvám se, omlouvám se! Staročeský Kuba není polévka, ale předkrm ;o)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječná houbová polévka z Francie.

Další ztracený příspěvek. Lassienka se ptala, co to je za houbu co používám, že o ni nikdy neslyšela. Poslala jsem obrázek Stroček

Musím se však přiznat, že jsem si jej nasbírala ve Švédsku a na Jesenicku jsem ho zatím neviděla. Lze však použít sušené hřiby, lišky, smrže atd. Stroček se však krásně suší a má nádhernou chuť a vůni. Používá se prý do Staročeského kuby, kteroužto polévku pěkně zbarví do tmava. Recept na polévku je Zde

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječná houbová polévka z Francie.

Jeden ze ztracených příspěvků. Odpovídala jsem v něm Juditě, že si dobře pamatuji, jak jsem skupince lidí co pro mě pracovali uvařila několikachodovou večeři s francouzským námětem. Všem polévka moc chutnala a vyžádali si recept.

Judita bohužel již na Labužníku není a zajisté víte proč!

Judita
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Báječná houbová polévka z Francie.

Uvařila jsem polévku podle receptu a byla nad očekávání výborná. Babi, děkuju za inspiraci.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Tatranské kuře Tatranské kuře
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz