Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Alis Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Předem namočíme sušené houby. Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na tuku, přidáme namočené houby, sůl, vodu a vaříme cca půl hodiny do měkka. Ve chvíli, kdy jsou houby uvařené, přilijeme vařící vodu, přidáme koření dle chuti. Vlijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali polohrubou mouku a zavaříme na hustotu omáčky podle našich zvyklostí. Dobře provaříme, podle chuti okyselíme octem. Omáčka by měla být smetanově hladká, voňavá po houbách, já osobně omáčku nakonec přecedím a houby vyhodím, mám ráda právě její sametovost. Do hotové omáčky vložíme na plátky nakrájené kyselé okurky. Takhle vařila houbovou omáčku moje babička a maminka, obě holky pocházely z Jabonecka. Maminka vzpomínala, že za jejího dětství se jedla tato omáčka zásadně s vařenými bramborami, do naší kuchyně však už pronikly české knedlíky.
Recept je z kategorií: Omáčky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
18.1.15 11:27
Ze sušených lišek. Ztracené vajco nahoru, okurčiček hodně. Moooc dobré.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům15.1.15 14:50
Takovou omáčku občas vařím, ale bez okurek. Dnes s okurkami; ze
sušených hříbků, v základu navíc rozškvařená slanina a dokyseleno
vinným octem. Necedila jsem, houby v omáčce máme rádi. S okurkami zase
nová chuť. Ta omáčka je opravdu lahodná. Servírována v hlubokých
talířích (proč vstávat a opakovaně přidávat
) s doporučenou přílohou - vařenými
bramborami.
Na fotce houby a brambory klesly ke dnu; obojího bylo na talíři dost.
Lépe se jí lžící – stejně jako lišky na kyselo
.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Houbová omáčka ze Sudet
@Eja To vypadá tak úžasně! Je 22:30, a já kvůli téhle fotce mířím k lednici…
@Eja, vegetu nahrazuji solenou kořenovou zeleninou (strouhaná směska na hrubých slzách, prosypaná solí - vše namačkáno do starého keramického hrnce. Báječně se hodí i do polévek
). Pokrm pak již většinou není
třeba solit.
To ztracené vejce
. Pak sem dej fotku
.
Nádhera. Necedit, bez vegety. Doprostřed talířu ztracené vajco.
Zítra jdu do toho.
Zpráva pro Aničku a Blanku:
dnes uvařeno, bez vegety a bez zcezení. Je taky dobrá, taková „rustikální“. A mizí rychlostí blesku
tady si někdo koleduje… Já ti dám, mrzkou instatní hospodu!!!
1440 příspěvků 18.8.10 04:17
Andina dnes hovorila, že rovno za chalupou im rastú kvantá čerstvých zdravých suchohríbov hnedých (dubáky sú dosť červivé), stačí sa dohodnúť, ak nemáte namierené inde.
2904 příspěvků 18.8.10 04:11
Takže, už aj ja sa chystám trajdať po lesoch, vraj je neskutočné množstvo húb…
Sušené sa minuli pred časom, žiaľ. Preto omáčka zo Sudet musí počkať.
Suché huby som v poslednom čase nevidela - ani na vystaršenom perspektívnom hustovlasovi.
584 příspěvků 18.8.10 02:42
Raději z pytlíku, Alis. Co takový „dobře poblitý hostinec“?
díky, příští omáčku ze sušených hub zkusím z houbového prášku
že by Miloš zapomněl na mírnou holubičí povahu naší Danííí ??? Vždyť ta má i skalpel umělohmotný
jestli myslíš trochu přestaršená děcka, pak… máš pravdu
1440 příspěvků 18.8.10 02:18
maminka mala trávenie lepšie, ako ja, akurát jej po mozgovej príhode nesedela žiadna protéza. Ale nikto nemal problémy, záleží na tom, aký druh húb použiješ.
1440 příspěvků 18.8.10 02:14
Viete si predstaviť Miloška, ako na zraze suší hubu?
on se bojí, že mu namele hubu (svato).
Tragédijí nás starších pánů je, že si z nás i děcka utahují.
to je zajímavý a moc dobrý nápad, zajímalo by mně, jestli to nebylo pak pro maminku moc těžké (když byly houby v omáčce rozmixované). Pokud to bylo dobře stravitelné, pak určitě ukládám do paměti a bude-li někdy potřeba, udělám
Proč se vystaršený muž diví, že ho zrak opouští? Počkej, až bude vystaršený muž přestaršený, to už ani brýle hledat nebude
Děvče, děvče ty mne děsíš, málem jsem se zapřísahal, že už s Tebou na žádný sraz nepojedu. Sokolí zrak mne opouští, brejle stále jen hledám a tak jsem vyčetl, že jsi: „Suché huby rozbila na prášok“ (L) Tvoj vystaršený Miloš
1440 příspěvků 18.8.10 01:51
Prednedávnom som robila hubovú omáčku pre svoju maminku a ešte suché huby som v mixéri rozbila na prášok, omáčka bola pekne hustá a jemná.
26 příspěvků 17.8.10 06:01
Houbovou omáčku ráda, ale vegetu nerada, dokonce ani tu tuzexovou od Knorra . Ale kyselý okurky k houbám se mi líbí moc a moc. Jenom to bude z čerstvých hub, sušené došly. Zato čerstvýma jako by se měly ucpat všechny díry rozpočtu.
584 příspěvků 17.8.10 05:18
Tě trápit nebude, až dojde na ten slíbený nazadek. Třeba zapomeneš, cos vůbec chtěl
se zakousni do okurky, dej si k tomu párek a zapomeň…
houbovou omáčku nerad.
to si piš… Moje babička byla sice ročník 1907, ale když jsem se od ní učila fíglům v kuchyni, psal se rok 1975, už i ona věděla, co je vegeta… respektive, ona kupovala Knorr a podobné v Tuzexu
Ad poslední komentář: pokud je míněna výhružka stejného druhu, jako směrem k Babi, pak jsem se moc nevyděsila, než já budu psát čtyřtisící recept… troufám si jistojistě tvrdit, že ruka ostravského barda bude VELMI vetchá
Ad předposlední: Zdá se, že se Yetti vrátil z hor a v bohulibém rozpoložení se rozhodl splnit Wolfgovo přání, aby tu nebyla nuda. Okej…
Poslouchej, ty provokatére… na dvě hrsti (moje hrsti, ty uber!!!!) a jednu cibuli dej všeho PŘIMĚŘENĚ a až budeš mít hotovo a omáčka ti bude chutnat, přidej do talíře okurky, dvakrát víc, než co bys považoval za přiměřené
26 příspěvků 17.8.10 04:48
Alis, a fakt to dělala babička s vegetou ?
Ještě jsem zapomněl! Dostaneš na zadek. Miloš
No můžu já se podivat na recepis? Nemůžu to je lautr to samé. Polohrubá mouka, mnoho-li celý pytel? Smetanu! Sebereme z celých Jizerek smetanu? Tuk, nebudeme troškařit, když seberem smetanu, vezmem to i s máslem, nějaké to kilíčko se v tom vaření ztratí.
Miloš
opravila jsem, uznávám svou chybu, prostě mi německé příhraničí trochu zatemnilo mozek… Vždyť ani já sama vlastně nevím, jestli jsem odsud nebo odtuď… jsem zmatená, prot píšu zmateně, jasné?
Klídek Milošku, zemský vlastenectví už se dnes nenosí
.
Já ti dám Německo, odjakživa ten kraj patřil do zemí koruny, jakýpak Německo! Dokonce i mordýři z Chebu se považovali za českou šlechtu, když tam seděli na vzatcích. Koukej to opravit Posseltko. Miloš.
To jsem se zas rozčílil.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak som si to uvarila! Podrobnejším skúmaním som zistila, že ja takto isto varím omáčku z čerstvých, príp. zamrazených húb…Iba nedávam ocot ani kyslé uhorky. Zo sušených som to robila prvýkrát.
Ale vyhadzovanie húb po uvarení považujem za hriech, Alisko, nehnevaj sa! Nakrájala som si kyslé uhorky a prikladala do omáčky sebe do taniera, ako máš aj Ty vo zvyku. Samú ma prekvapilo, ako mi to zachutilo s tými uhorkami a koľko som si ich priložila…A upiekla som ROZPÍČKY od Sigrid k tomu a bolo to excelentné!
Pekný večer, ďakujem za chuťový zážitok a pozdravujem!
A.
Šumava bývala „Gau Böhmerwald“ a když se na to tak podíváš, tak skoro všude na horách se jedlo stejně - „kobzole a zelé živobytí celé“.
zajímavá informace pro mě je to, že Němci nepočítali Šumavu do Sudet, to jsem nevěděla. A ještě zajímavější je, že se na Šumavě dělala houbová omáčka jako na severu Sudet
mrtvolko, u nás se zase nikdy nedělala z čerstvých hub, a rozpíčky… to slyším poprvé v životě
Ahojky A.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak schválne, zajtra si to uvarím! A voľakde niekto, asi sigrid, mala recepis na rozpíčky. Také nejaké bulky, žemličky…alebo čo sú rozpíčky…Idem to hľadať.
/a nie som estét, to už viete/
Ahoj holky, oni ti Němci věděli proč ze Šumavy udělali extra župu a nepočítali jí do Sudet
. U nás se tenhle sos dělá taky, ale bez
smetany, jen zatřepaný. A zá:,–(ně v létě z čerstvých hub. Okurka
rychlokvaška.
A k němu ani brambor ani knédl, ale jako ke každé pořádné houbovce rozpíček.
Teda, co se té estetiky dotejče, já bych asi sušené houby odcedila taky, ale když to dělám z čerstvých, nechávám je v hrnci.
Zdravím obě h
528 příspěvků 25.1.09 03:43
Houbovou omáčku s okurkami jsem ještě nejedla ani jsem o ní neslyšela. Zkusím to, je to zvláštní kombinace.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Aháááá, ja som myslela, že tie uhorky chvíľku treba povariť, príp. prehriať, aby to nejak sa spolu skamarátilo v hrnci všetko…
já vím, manžel je má taky rád, já jsem ten estét. Scedím a dám Zdendovi do jeho porce
těžká odpověď, celý recept je hodně orientační, vařím od oka, okurek tak přiměřeně
. Ony nemají být výrazně cítit, spíš
mají být zajímavým kontrastem s jemnou smetanovo-houbovou chutí. Abych
pravdu řekla, dělám to dnes tak, že uvařím omáčku a nakrájím misku
okurek (pro nás čtyři tak tři čtvrtiny klasické zavařovací sklenice
okurek), manšaft si nabírá podle chuti sám.
Zdravím také
A.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Ďakujem, ja som vždy vedela, že si poklad…
Prívarok, omáčka, sós, sosík…
Ja by som to necedila, veď milujem práve tie hríbiky…
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
koľko uhoriek? Majú byť v omáčke výrazne cítiť?
Zdravím!
A.