Recept Hot Cross Buns (s historií)

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Do vlažné vody rozdrobíme čerstvé droždí a necháme vzejít kvásek. Svaříme mléko s cukrem a tukem a vychladíme. Zašleháme vejce, vzešlý kvásek, citron, rozinky a mouku prosátou se solí. Vypracujeme těsto a přikryté necháme na teplém místě vykynout – do zdvojnásobení objemu. Z vykynutého těsta vypracujeme bochánky, přendáme je na vymazaný plech a ještě lehce necháme nakynout. Povrch bochánků potřeme mlékem a pečeme při 190 °C *(375 °F)* asi 20 minut. Upečené a vychladlé bochánky pocukrujeme moučkovým cukrem tak, že na povrchu bochánků vytvoříme kříž, nebo na vytvoření kříže použijeme cukrovou polevu. *Poznámka:* Černý půst je přísná forma římskokatolického půstu. Mnoho lidí v tento den nejedí vůbec nic, až do západu slunce. Nicméně, jeden druh jídla byl i v době tak krutého půstu povolen, a to Hot Cross Buns. Původ horkých bochánků je v Anglii a nejedna dětská říkanka či balada se o nich zmiňuje. Šafrán bývá jednou z ingrediencí bochánků "lepší třídy", ale zpravidla se pečou jednoduše a prostě a výsledkem jsou dobře propečené bochánky, s cukrovou polevou, kterou je na povrchu nakreslen kříž. K horkým malým mazancům se váže mnoho pověr, např.: V některých rodinách se jeden bochánek schovával na celý další rok a když někdo onemocněl, malý kousek bochánku se nastrouhal do vody, podal se nemocnému jako prostředek k uzdravení. Také byl bochánek symbolem přátelství. Jestliže si ho dva lidé mezi sebou rozdělí a každý svoji polovinu sní, anglická tradice praví: Pro tě a pro mě půle, mezi námi dvěma bude dobrá vůle. *Half for you and half for me, between us two shall goodwill be.* Čerpáno z netu; volně přeloženo (2007) - Feast Day Cookbook by Katherine Burton and Helmut Ripperger.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 12.03.07 vloženo
  • 3915x zobrazeno

Ingredience

  • 1 čerstvé droždí *(42 g)*
  • 1/4 šálku vlažné vody
  • 1 šálek mléka
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku pokrmového tuku
  • 1 vejce
  • 1/4 šálku nastrouhaného citronu
  • 1/4 šálku rozinek
  • 3 šálky mouky
  • 1/2 KL soli.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hot Cross Buns (s historií)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Hot Cross Buns (s historií)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hot Cross Buns (s historií)

S tou římskokatolickou církví je to myšleno zřejmě všeobecně, neboť přesný překlad zněl: "V jistých místech je pozorován velice přísný půst, který se často nazývá Černým půstem … a Wikipedia hovoří o tom, že Black Fast je záležitostí římskokatolické církve … ;o)

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hot Cross Buns (s historií)

Až na to, že ve Velké Británii již drahně století se římskokatolické církvi moc nevede. Přavažující anglikánská církev se považuje za odnož protestanství. Ale půst zná každá církev, takže ono je to jedno.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz