Recept Hospodský guláš

aneb Hospodský guláš 2

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hospodský guláš

Postup

Cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme zároveň s kmínem na oleji dohněda. Přidáme mletou papriku, maso a restujeme asi 1 minutku, Zalijeme vodou, přidáme protlak, feferonku, sůl a pepř. Za stálého podlévání vodou dusíme asi 1,5 hodiny. Až je maso téměř měkké, přidáme masový bujon a zahustíme mouku rozkvedlanou ve vodě. Guláš nesmí být hustý, jinak nevystoupí napovrch glanc nebo-li tuk! Necháme dobře provařit - asi 20 minut. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Kdo má rád ostrý guláš, naseká nožem sterilovanou feferonku, posype si maso i šťávu na talíři. Když přidáte čerstvou cibuli pokrájenou na jemná kolečka, jenom gulášek vylepšíte.

Další recepty na Guláš

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 03.05.05 vloženo
  • 117805x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g vepřového plecka
  • 350 g cibule
  • 1 zarovnaná ČL kmínu
  • 2 lžíce sladké papriky
  • pepř
  • sůl
  • 6 kuliček nového koření
  • 1 bobkový list (větší)
  • 1 PL rajčatového protlaku
  • asi 1/2 ČL mleté zavařené feferonky
  • 1 kostka masového bujonu
  • 2 menší stroužky česneku
  • majoránka

Doporučená příloha

  • Houskový knedlík nebo houska, dále pivo dle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Jari 17.08.13 12:31

.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bill 06.09.12 20:07

výborný

Diskuse k receptu Hospodský guláš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
georgehradec
379 příspěvků 06.03.13 08:29

Ingredience OK, mám guláše rád i jejich přípravu. Dávám vše co mám a spíž dodá, zvláště pak koření! To je nejdůležitější. Určitě udělám gulášek podle receptu. Je to dobrá inspirace. :lol:

hogosfogos
1 příspěvek 26.04.11 17:19

výbornej povedl se,použil jsem jako základ na cibulku slaninu na kostičky a trošku sádla.Vývar jsem si udělal z kosti.Dodám fotky :potlesk:

Nezve
1 příspěvek 30.03.11 19:19

Guláš je vynikající, vylepšil jsem jej ještě topinkou opečenou na sucho a pokrájenými kolečky syrové cibule a měl jsem s ním velký úspěch. Doporučuji!!!

Vergelika
44 příspěvků 03.12.10 13:54

Teda, to je ale dobrůtka. :potlesk: :potlesk: :potlesk:

martin_etzl
280 příspěvků 29.01.10 03:51
Re: Hospodský guláš

Sylvie, já jsem taky zastáncem nezahuštěného guláše. Tedy zahustím hned v základu cibulí.

karminek
757 příspěvků 28.01.10 23:15
Re: Hospodský guláš

casino, může se ti lehce stát že maso dovaříš (dodusíš) do měkka a hrozí ti že při zahušťování čímkoli se maso rozvaří (a toho se sylvie bojí a nechce to), protože i zahuštěnou omáčku či šťávičku je nutno provařit.Před podáváním tam může to maso v pohodě vrátit.Při uvědomění si této hrozby je jedna nádoba od masa nulová zátěž.

Sylvie
2302 příspěvků 28.01.10 21:32
Re: Hospodský guláš

Přátelé, kamarádi, tak Vám pěkně děkuji.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.01.10 20:51
Re: Hospodský guláš-sylvie

tak zkus guláš zasypat strouhaným chlebem, nech ho nasáknout a lehce promíchej. Chleba už je jednou pečený, není třeba dlouho provařovat.

esmeralda
4813 příspěvků 28.01.10 07:08
Re: Hospodský guláš

Když Jamie Oliver ještě chodil po houbách vynalezla jsem vynikající Flavour shaker. Jen byl o něco lacinější.
Do malé skleničky se šroubovacím víčkem (třeba od hořčice) jsem dala trochu studené vody, kostku nebo dvě (podle velikosti) ledu, přidala mouku a pak třepala až se ze mne kouřilo. Led se postará o to, aby nezůstaly žádné žmolky. Navíc nemusíte lovit v guláši kuličku.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.01.10 05:50
Re: Hospodský guláš - sylvie :-)

nedej se zmást :-), záklechtku musíš taky provařit a maso se ti rozpadne stejně - já dělám guláš takhle a zatím si nikdo nestěžoval, ani postraně :-)

Na tmavou, nespálenou! cibulku dej kostky masa a nech pořádně orestovat, až se maso pořádně zatáhne, podlej vodou, jen trošku, maso nesmí plavat, jen se dusit ve šťávě s kořením na malém plameni. Průběžně zamíchej, podle potřeby podlívej vodou. Asi po půlhodině maso ochutnej, když se ti bude zdát, že za půl hodiny by mohlo být měkké, to poznáš :-), tak vydus šťávu až do tuku, zapraš moukou, podle množství guláše, osmahni, pořádně, přidej papriku, až teď, ale nespal ji a pak podlej vodou, trochu, pořádně rozmíchej mouku a ještě trochu podlej. Přiveď k varu, znovu promíchej, aby mouka nezůstala na dně a uprav hustotu, na malém plameni nech probublávat tu půlhodinu doměkka :-)

Měj se hezky a zdar gulášům :-)

casino
4488 příspěvků 28.01.10 04:32
Re: Hospodský guláš

karminek, proč pa by si špinila další nádobí vod mastnoty?)) Před dovařením masa v šejkru protřepat (nebo že by zamíchat :-) záklechtku, nalít, povařit a basta… Šejkr vopláchne i ve studenej vodě :-)))

karminek
757 příspěvků 28.01.10 03:12
Re: Hospodský guláš

Sylví- nemáme guláš samý vlákýnko, to maso vyndej,zahusti,provař a masíčko můžeš vrátit zpět.

Wolfg
584 příspěvků 28.01.10 00:57
Re: Hospodský guláš

Sylvie, vy zabedněnci, nemíchá zuřivě, ale už druhej den se marně snaží vysvětlit, že vše co dělá, je sofistikované

gmp
1603 příspěvků 28.01.10 00:09
Re: Hospodský guláš - Mýšo

Já jsem s Aničkou za. Ještě bych dodal, ale jsem nesmělý.
Miloš

anickav
2904 příspěvků 27.01.10 23:20
Re: Hospodský guláš

…ááále, určite zúrivo mieša…:D

casino
4488 příspěvků 27.01.10 15:40
Re: Hospodský guláš

…nebo masem?

pekarka
410 příspěvků 27.01.10 15:03
Re: Hospodský guláš

Míšo - to bude asi rukama:P

Sylvie
2302 příspěvků 27.01.10 10:37
Re: Hospodský guláš

Teda Vy jste rádcové :o. Stejně si myslím, že máte nakonec guláš samé vlákýnko . Zurivo, teda Ani, já se picnu…

esmeralda
4813 příspěvků 27.01.10 08:04
Re: Hospodský guláš

Já guláš nezahušťuji vůbec.

casino
4488 příspěvků 27.01.10 02:05
Re: Hospodský guláš

… nebo zahustit o 20 minut dřív :-)

karminek
757 příspěvků 27.01.10 01:43
Re: Hospodský guláš

Sylvie- zkus před zahuštěním to maso vyndat.

anickav
2904 příspěvků 26.01.10 23:37
Re: Hospodský guláš

… a nemiešaš to extra zúrivo?

Sylvie
2302 příspěvků 26.01.10 23:17
Re: Hospodský guláš - špatná zkušenost

Já mám se zahušťováním guláše moukou špatnou zkušenost. Vždycky se mi pak při vmíchání mouky rozdělí maso na vlákna. Moukou tedy nezahušťuji.
Ale stejně mi to nedá, jak to, že se někomu maso nerozdělí?
Díky za odpověď.
Sylvie

kamilio
551 příspěvků 26.01.10 22:12
Re: Hospodský guláš - gisbi

U směsného nebo vepřového guláše to užívám také a také mě to naučila maminka tchýně a potvrzuji, že to oživí chuť a trochu vykompenzuje sladkou příchuť osmažené cibule a rajského protlaku.

sbohemrozume
41 příspěvků 26.01.10 20:06
Re: Hospodský guláš - gisbi

A co ten ocet v tom guláši provede?

gisbi
1 příspěvek 26.01.10 18:25
Re: Hospodský guláš

U nás dáváme do vepřového guláše trochu octa, hned na maso, ještě před vším ostatním - tzn. první věta receptu, pak maso, pak ocet a pak teprve paprika atd.

Je to už od prabáby a stojí určitě za vyzkoušení - rodina mívala asi 60 let hospodu, takže hospodský guláš uměli :-)

jana.kou
30 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hospodský guláš

Já guláš zá:,–(ně nezahušťuji moukou, rozvedlanou ve vodě, ale strouhaným chlebem. Jak

Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravý hospodský guláš nejen pro chlapy jak ho dělám já

Díky Yvette, příště guláš vyzkouším s Tvojí radou. Už se těším. Mňam.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravý hospodský guláš nejen pro chlapy jak ho dělám já

Scarlet,
ja tento gulasek delavam pro sveho muze take, ale jen misto rajskeho protlaku tam davam salsu a v CR jsem davala leco. Moc dobre a i ja, ktera veprove maso moc neji jsem si dala.
Mej se hezky a dekuji za pozdrav. Ja Te take z te velike dalky pozdravuji.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz