Recept Hornické ohnivé kuličky s chlebovými plackami

(Hodnoceno 2x) Pampeliska191 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Hornické ohnivé kuličky s chlebovými plackami

Postup

Cibuli nastrouháme na jemném struhadle, česnek rozmačkáme a spolu s vejci vše přidáme k mletému masu. Směs osolíme, opepříme, ochutíme, chilli a dobromyslí, dobře prohněteme a zahustíme strouhankou. Z hmoty utvoříme kuličky, které obalíme v mouce, opečeme na oleji a podáváme s chlebovými plackami. Chlebové placky: Chleba nakrájíme na kousky, přelijeme vývarem, necháme nabobtnat a pak vymačkáme. Přidáme rozšlehaná vejce, sůl, pepř, drobně nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, majoránku a kostičky slaniny. Směs promícháme s moukou a vypracujeme polotuhé těsto, ze kterého tvoříme placky a smažíme je z obou stran na oleji.

Recept je z kategorií: Mleté maso

Nahlásit recept

  • 23.09.03 vloženo
  • 7780x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 2 vejce
  • 150 g strouhanky
  • 150 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička dobromysli (oregano)
  • mletý pepř
  • sůl
  • Chlebové placky:
  • 400 g staršího chleba
  • 6 vajec
  • 3 dl vývaru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • olej na smažení
  • 1 lžíce majoránky nebo dobromysli (oregano)
  • mletý pepř a sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 3.3.15 21:04

A protože se blíží jaro a dnes byl den jak malovaný, tak jsem přidala rajčatovou salsu a omáčku podle - http://www.labuznik.cz/…asu-studena/ a taky jsme si pochutnali :-)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 1.3.15 12:52

Zajímavé osvěžení jídelníčku - pochutnali jsme si :)
Přidala jsem k tomu omáčku, která je z tmavé jíšky, lžíce protlaku a smetany.
Myslím, že k tomu půjdou i jiné druhy omáček a doporučuji jakákoli zeleninový salát, my měli cibulový.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Hornické ohnivé kuličky s chlebovými plackami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Hornické ohnivé kuličky s chlebovými plackami

Zuzka1973
2374 příspěvků 4.3.15 22:05

Ahaaaa :D
Už rozumím… :D No, ono mi to ten den ani nějak nedošlo… ale ta omáčka je jen taková jednoduchá: řidší tmavou jíšku a do ní rozšlehat trošku protlaku a trošku smetany… (dosolit a očesnekovat) - jen taková úplně obyčejná, ale ten můj ji má moc rád :)
Já měla ten talíř z druhé fotky - s červenou cibulkou. Tu zase ráda já… :) :mavam:
Pokusím se příště trochu veseleji, slibuji… :kytka:

daduuja
1150 příspěvků 4.3.15 21:02

@Zuzka1973 moje mamka vždycky říkala - na talíři musí být zelená i červená, po babičce to byla hlavně ona, kdo nás vedl k tomu, aby i na talíři to hezky vypadalo, tátovi, tomu to bylo docela fuk, ten razil - nežiju abych jed, jím jen proto abych žil - já si ho dobírala, že by mohl přejít na nirvánu a měl by pokoj :-)
Ta moje tvoje noční můra byla hlavně proto, že na tuku smažené koule, smažené placky a ještě ta jíšková omáčka… :P
A stejně jsi mi neřekla, jak se dělá? :mrgreen:

Měj se hezky, už za chvíli budem sklízet zelené na zahrádkách, bude veseleji :-), i na talířích :-)

Zuzka1973
2374 příspěvků 4.3.15 09:51

@daduuja
Omáčka byla teplá. Ale podle mě k tomu jde jakákoli omáčka, teplá i studená.
Páni… tys to nazdobila a nafotila nádherně :palec:

Já mám teď s focením problém, „oslepl“ mi foťák, takže nevidím co a jak fotím a zůstal v něm nastavený jen jeden program, do jiných se bez displeje nedostanu, tak fotím naslepo a ještě s tím už pak mohu udělat jen to, že to aspoň oříznu…
Na opravu ani na jiný nemám a dlouho mít nebudu a mobil sice fotí, ale to je šílené… hlavně smažené věci vždy vypadají tak nějak divně tmavé :)

Ty placky jsou opravdu moc dobré, dcera si zbylé dokonce jen tak posypala sýrem a dojedla - od ní je to pocta, je to jinak děsná nimralka :)
Ty kuličky jsou fajn, ale chtěly by oživit - příště zkusím ty sekané feferonky místo chilli a přidám tu anglickou asi i do nich, nebo aspoň přimelu kousek špeku…

Kéž by tady admini fungovali a dali tvoji fotku místo mé… :kytka:

daduuja
1150 příspěvků 3.3.15 21:02

Blbě jsem se zeptala :oops: Zajímala mě ta hnědá omáčka, je teplá? studená? jak se dělá?

A protože ta fotka je pro mne noční můra :-), Zuzko, promiň, je to v dobrém :-), a protože jsem měla namleto, tak jsem k večeři udělala. Mělo to celé docela úspěch, ale placky vedly :-)

Zuzka1973
2374 příspěvků 3.3.15 10:53

Ještě jsem chtěla dodat k receptu:
Příště dám do kuliček místo chilli sekané feferonky, řekla bych, že to bude ještě lepší…

Zuzka1973
2374 příspěvků 3.3.15 10:27

Hippolyta to napsala přesně: barvu jíšky si volím podle potřeby během její přípravy. Když chci do světlé omáčky, nechám ji světlou.
Ale do tmavých omáček či bramboračky máme rádi jíšku tmavou, laicky řečeno: jakoby „přismahlou“ - jde to pak tak rychle, že se raději musí vypnout ploténka či hořák už v barvě „hořčičné“, ono to pak tmavne i ze zbytkového tepla dna kastrůlku.
Většina lidí ale dává přednost jíšce světlé bez ohledu na cílové užití.
Třeba zmíněná bramboračka má úplně jinou chuť s jíškou tmavou, než když se použije světlá a přitom jde o stejné použití surovin i o stejný postup, ale rozdíl je to velký…

Příspěvek upraven 03.03.15 v 10:50

hippolyta
395 příspěvků 2.3.15 21:40

Nejsem sice Zuzka, ale babička mě naučila udělat jíšku buď světlou, to je neusmažit ji dozlatova, ale do smetanova, například na bešamel, a potom udělat jíšku tmavou, to je usmažit ji do karamelova, třeba do bramboračky. Tedy je to v čase přípravy. Je to tak?

daduuja
1150 příspěvků 2.3.15 20:38

Zuzko, už posledně jsem se chtěla zeptat na tu tmavou jíšku. Co to je? :mavam:

jolana
5068 příspěvků 17.12.10 00:25
;)
Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz