Recept Hornické ohnivé kuličky s chlebovými plackami

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hornické ohnivé kuličky s chlebovými plackami

Postup

Cibuli nastrouháme na jemném struhadle, česnek rozmačkáme a spolu s vejci vše přidáme k mletému masu. Směs osolíme, opepříme, ochutíme, chilli a dobromyslí, dobře prohněteme a zahustíme strouhankou. Z hmoty utvoříme kuličky, které obalíme v mouce, opečeme na oleji a podáváme s chlebovými plackami. Chlebové placky: Chleba nakrájíme na kousky, přelijeme vývarem, necháme nabobtnat a pak vymačkáme. Přidáme rozšlehaná vejce, sůl, pepř, drobně nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, majoránku a kostičky slaniny. Směs promícháme s moukou a vypracujeme polotuhé těsto, ze kterého tvoříme placky a smažíme je z obou stran na oleji.

Recept je z kategorií: Mleté maso

Nahlásit recept

  • 23.09.03 vloženo
  • 6917x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 2 vejce
  • 150 g strouhanky
  • 150 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička dobromysli (oregano)
  • mletý pepř
  • sůl
  • Chlebové placky:
  • 400 g staršího chleba
  • 6 vajec
  • 3 dl vývaru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • olej na smažení
  • 1 lžíce majoránky nebo dobromysli (oregano)
  • mletý pepř a sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 03.03.15 21:04

A protože se blíží jaro a dnes byl den jak malovaný, tak jsem přidala rajčatovou salsu a omáčku podle - http://www.labuznik.cz/…asu-studena/ a taky jsme si pochutnali :-)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 01.03.15 12:52

Zajímavé osvěžení jídelníčku - pochutnali jsme si :)
Přidala jsem k tomu omáčku, která je z tmavé jíšky, lžíce protlaku a smetany.
Myslím, že k tomu půjdou i jiné druhy omáček a doporučuji jakákoli zeleninový salát, my měli cibulový.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Hornické ohnivé kuličky s chlebovými plackami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2335 příspěvků 04.03.15 22:05

Ahaaaa :D
Už rozumím… :D No, ono mi to ten den ani nějak nedošlo… ale ta omáčka je jen taková jednoduchá: řidší tmavou jíšku a do ní rozšlehat trošku protlaku a trošku smetany… (dosolit a očesnekovat) - jen taková úplně obyčejná, ale ten můj ji má moc rád :)
Já měla ten talíř z druhé fotky - s červenou cibulkou. Tu zase ráda já… :) :mavam:
Pokusím se příště trochu veseleji, slibuji… :kytka:

daduuja
1145 příspěvků 04.03.15 21:02

@Zuzka1973 moje mamka vždycky říkala - na talíři musí být zelená i červená, po babičce to byla hlavně ona, kdo nás vedl k tomu, aby i na talíři to hezky vypadalo, tátovi, tomu to bylo docela fuk, ten razil - nežiju abych jed, jím jen proto abych žil - já si ho dobírala, že by mohl přejít na nirvánu a měl by pokoj :-)
Ta moje tvoje noční můra byla hlavně proto, že na tuku smažené koule, smažené placky a ještě ta jíšková omáčka… :P
A stejně jsi mi neřekla, jak se dělá? :mrgreen:

Měj se hezky, už za chvíli budem sklízet zelené na zahrádkách, bude veseleji :-), i na talířích :-)

Zuzka1973
2335 příspěvků 04.03.15 09:51

@daduuja
Omáčka byla teplá. Ale podle mě k tomu jde jakákoli omáčka, teplá i studená.
Páni… tys to nazdobila a nafotila nádherně :palec:

Já mám teď s focením problém, „oslepl“ mi foťák, takže nevidím co a jak fotím a zůstal v něm nastavený jen jeden program, do jiných se bez displeje nedostanu, tak fotím naslepo a ještě s tím už pak mohu udělat jen to, že to aspoň oříznu…
Na opravu ani na jiný nemám a dlouho mít nebudu a mobil sice fotí, ale to je šílené… hlavně smažené věci vždy vypadají tak nějak divně tmavé :)

Ty placky jsou opravdu moc dobré, dcera si zbylé dokonce jen tak posypala sýrem a dojedla - od ní je to pocta, je to jinak děsná nimralka :)
Ty kuličky jsou fajn, ale chtěly by oživit - příště zkusím ty sekané feferonky místo chilli a přidám tu anglickou asi i do nich, nebo aspoň přimelu kousek špeku…

Kéž by tady admini fungovali a dali tvoji fotku místo mé… :kytka:

daduuja
1145 příspěvků 03.03.15 21:02

Blbě jsem se zeptala :oops: Zajímala mě ta hnědá omáčka, je teplá? studená? jak se dělá?

A protože ta fotka je pro mne noční můra :-), Zuzko, promiň, je to v dobrém :-), a protože jsem měla namleto, tak jsem k večeři udělala. Mělo to celé docela úspěch, ale placky vedly :-)

Zuzka1973
2335 příspěvků 03.03.15 10:53

Ještě jsem chtěla dodat k receptu:
Příště dám do kuliček místo chilli sekané feferonky, řekla bych, že to bude ještě lepší…

Zuzka1973
2335 příspěvků 03.03.15 10:27

Hippolyta to napsala přesně: barvu jíšky si volím podle potřeby během její přípravy. Když chci do světlé omáčky, nechám ji světlou.
Ale do tmavých omáček či bramboračky máme rádi jíšku tmavou, laicky řečeno: jakoby „přismahlou“ - jde to pak tak rychle, že se raději musí vypnout ploténka či hořák už v barvě „hořčičné“, ono to pak tmavne i ze zbytkového tepla dna kastrůlku.
Většina lidí ale dává přednost jíšce světlé bez ohledu na cílové užití.
Třeba zmíněná bramboračka má úplně jinou chuť s jíškou tmavou, než když se použije světlá a přitom jde o stejné použití surovin i o stejný postup, ale rozdíl je to velký…

Příspěvek upraven 03.03.15 v 10:50

hippolyta
394 příspěvků 02.03.15 21:40

Nejsem sice Zuzka, ale babička mě naučila udělat jíšku buď světlou, to je neusmažit ji dozlatova, ale do smetanova, například na bešamel, a potom udělat jíšku tmavou, to je usmažit ji do karamelova, třeba do bramboračky. Tedy je to v čase přípravy. Je to tak?

daduuja
1145 příspěvků 02.03.15 20:38

Zuzko, už posledně jsem se chtěla zeptat na tu tmavou jíšku. Co to je? :mavam:

jolana
5066 příspěvků 17.12.10 00:25
;)
Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Reveňový koláč Reveňový koláč
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz