Recept Horehronské guľky Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Recept pochádza z Polomky.

Postup

Zemiaky ošúpeme, postrúhame, pridáme múku, vajce, soľ, nadrobno pokrájanú cibuľu a na malé kocky pokrájané údené varené mäso.
Vypracujeme cesto a mokrou rukou z neho formujeme guľky približne vo veľkosti vajca, ktoré obalíme v hladkej múke a varíme v slanej vode asi 15 minút.
Do cesta sa môže pridať aj rozotretý cesnak alebo majorán.

Medzitým na masti udusíme kyslú kapustu a osobitne opražíme do zlatista na kocky nakrájanú údenú slaninu a cibuľu.

Na tanier sa potom kladie kapusta, na ňu uvarené guľky, ktoré sa polejú opraženou slaninou a cibuľou.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 13.01.10 vloženo
  • 3772x zobrazeno

Ingredience

  • 1,2 kg zemiakov
  • 0,2 kg hrubej múky
  • 1-2 vajcia
  • 2-3 stredné cibule
  • 0,25 kg údené mäso
  • 0,3 kg kyslá kapusta (zelí)
  • masť
  • soľ
  • hladká múka na posyp
  • údené slanina na opraženie
  • cesnak
  • majorán

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Horehronské guľky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Horké maliny se zmrzlinou

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz