Recept Horehronské guľky Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Recept pochádza z Polomky.

Postup

Zemiaky ošúpeme, postrúhame, pridáme múku, vajce, soľ, nadrobno pokrájanú cibuľu a na malé kocky pokrájané údené varené mäso.
Vypracujeme cesto a mokrou rukou z neho formujeme guľky približne vo veľkosti vajca, ktoré obalíme v hladkej múke a varíme v slanej vode asi 15 minút.
Do cesta sa môže pridať aj rozotretý cesnak alebo majorán.

Medzitým na masti udusíme kyslú kapustu a osobitne opražíme do zlatista na kocky nakrájanú údenú slaninu a cibuľu.

Na tanier sa potom kladie kapusta, na ňu uvarené guľky, ktoré sa polejú opraženou slaninou a cibuľou.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla



Nahlásit recept

  • 13.01.10 vloženo
  • 3719x zobrazeno

Ingredience

  • 1,2 kg zemiakov
  • 0,2 kg hrubej múky
  • 1-2 vajcia
  • 2-3 stredné cibule
  • 0,25 kg údené mäso
  • 0,3 kg kyslá kapusta (zelí)
  • masť
  • soľ
  • hladká múka na posyp
  • údené slanina na opraženie
  • cesnak
  • majorán

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Horehronské guľky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Králičí roláda na víně





Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz