Recept Holoubci (Täublinge)

mrtvola Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Jedná se o další pasovskou specialitu. Navíc mi přijde, že dobře doplní řízkovou smršť, která se na Labu objevila v posledních dnech.

Postup

Špek naškrábeme a cibuli rozstrouháme (nebo obojí usekáme v mixéru, ale nevím, zda výsledek bude stejný), smícháme se solí, bílým pepřem, lístečky tymiánu, které odrhneme ze stonku a jemně sekanou zelenou petrželkou na kašičku. Touto kašičkou potřeme dobře rozklepané telecí řízky a pevně svineme. Spoj uhladíme navlhčenými prsty a ještě štětečkem nebo špičkou prstu potřeme bílkem (použijeme bílek z vajec určených k obalování, dříve než je rozšleháme. Závitky na povrchu jemně osolíme a obalíme v trojobalu. Zvolna smažíme ve vyšší vrstvě přepuštěného másla. Po usmažení do zlatova necháme okapat na papírové utěrce podložené buničinou. Osušené lehounce (!) pokapeme citronovou šťávou a každý šikmo nakrájíme na tři kousky. Ozdobně složíme na mísu. Připravíme omáčku - ve vývaru namočenou a vymačkanou žemli utřeme s mandlemi a křenem. Lehounce přisolíme a vmícháme dobře ušlehanou smetanu. Touto omáčkou pokapeme závitky tak, aby byly bílé jako holoubata. Zbytek omáčky podáváme v omáčníku. Recept není v pravém smyslu německý. Je bavorský. Pro ty, komu by se zdálo, že je recept opsán, dodávám, že podobně šroubované vyjadřování je mi vlastní :-))

Recept je z kategorií: Rolády a závitky

Nahlásit recept

  • 30.11.09 vloženo
  • 6168x zobrazeno

Ingredience

  • 6 velkých, tence rozklepaných, telecích řízků
  • 20 dkg dobrého špeku bez masitých vláken a vsuvek
  • 2 větší cibule
  • sůl, bílý pepř, tymián, petrželka
  • 2 vejce, hladká mouka a strouhanka na obalení
  • přepuštěné máslo na smažení
  • citronová šťáva
  • Na omáčku:
  • 1 den stará žemle s ostrouhanou kůrkou
  • 1/2 hrnku vývaru z telecích kostí (hrnek má 300ml)
  • 10 dkg čerstvě nastrouhaného křenu
  • 5 dkg jemně nastrouhaných, oloupaných mandlí
  • sůl (opatrně)
  • 1/4 l smetany na šlehání

Doporučená příloha

  • Moselské

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Holoubci (Täublinge)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Holoubci (Täublinge)

alena45
588 příspěvků 3.9.10 19:07
Re: Holoubci (Täublinge)

a kde je Helenka, už som ju tu dávno nevidela ?

Manana
1514 příspěvků 3.9.10 19:01
Re: Holoubci (Täublinge) - Jolano

Vidíš, jak už jsem starej, tak mi šíbe. Jako vyhledávač používám Firefox!!! Ať se ti to vede!

jolana
5068 příspěvků 3.9.10 16:43
Re: Holoubci (Täublinge)

Dakujem, pozriem sa na to..zdravim a pekny den:)

Manana
1514 příspěvků 3.9.10 16:08
Re: Holoubci (Täublinge) - Jolano

Nevím, ale mně to normálně vytiskne. Dám ve vyhledávači (používám Thunderbird) nahoře v menu Soubor - Tisk - Stránky - 1, a už to tiskne.

Alice_G
505 příspěvků 3.9.10 01:18
Re: Holoubci (Täublinge) - mjam,

pravdu díš.
Täublinge je rod Russula, holubinka, Täubchen holoubátka.

mjam
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 3.9.10 00:24
Re: Holoubci (Täublinge) - Täubchen ??

Pokud si dobře vzpomínám, jsou Täubchen holoubata zatímco Täublinge jsou holubinky. Ale možná, že se pletu.

jolana
5068 příspěvků 2.9.10 22:43
Re: Holoubci (Täublinge)

Manano, ..teeeda.. sme ta tu prichytili rovnou u mrtvolky ako loudis vsem na vocich .. :wink: .. .na tvojich strankach sa recepty nedaju tlacit, aby si vedel…ja to uz viem, bo som skusala a nist..
Ahoj :)

Manana
1514 příspěvků 2.9.10 22:25
Re: Holoubci (Täublinge)

Mrtvolo to je takovej bavorskej majstrštyk, že snad budu muset sehnat to telecí a udělat to. Matiox chaua za ten poklad.
A propos - to to chodíš šťourat do Pasova? Vem mi někdy sebou.

teddybear
89 příspěvků 6.12.09 16:45
Re: Holoubci (Täublinge)

Také jsme vyzkoušeli, když minulý týden přišla návštěva. Bylo to velmi dobré. Děkuji za recept.

martin_etzl
280 příspěvků 6.12.09 03:28
Re: Holoubci (Täublinge)

Moje dcera, ne ta vegetariánka, ta nejmladší, dnes slavila osmnáctiny a tak jsem hledal na oběd něco opravdu dobrého. Protože jsem si všiml, že mrtvola má recepty podle kterých se dá vařit se zavřenýma očima a navíc většinou velmi chutné nebo mně chuťově blízké, zvolil jsem holoubky. Potřené oravskou slaninou s ustrouhanými šalotkami. Postup přesně podle receptu, z dvojnásobné dávky, bylo nás hodně.
Výsledek byl velmi jemný a chutný, slanina udělala telecí maso šťavnatější a vláčné, omáčka byl velmi zajímavý chuťový doplněk. K tomu brambory pečené v troubě a místo moselského šampaňské, dcera si ho přála.
Bylo to skvělé, opravdu slavnostní. Hodnotím jedna a mnoho červených podtržítek. Děkuji za recept.

mrtvola
1394 příspěvků 30.11.09 21:48
Re: Holoubci (Täublinge) Aničko,

pokud to nezkusila maminka, vřele doporučuji tobě zkusit přepuštěné máslo. Smaží se na něm stejně dobře jako na sádle a výsledek je jemnější. Eia ergo hodí se na jemná masa jako je telecí či kuře ap.
Prasečí řízky si zajisté lépe porozumí se sádlem.

anickav
2904 příspěvků 30.11.09 21:17
Re: Holoubci (Täublinge)

Moja mamka aj stará aj prastará mamka smažili rezne zásadne na bravčovej masti. Mamka tvrdí aj teraz, že môj rezeň smažený na oleji nikdy nebude tak chutný ako ten jej…myslím, že má pravdu…

mrtvola
1394 příspěvků 30.11.09 17:49
Re: Holoubci (Täublinge) RR,

přesně jsi to odhad. Pro žlučníkáře to není ani náhodou. A pro ty ostatní se to krájí na třetinky, právě aby nedocházelo ke štěpným reakcím.
I když prožrat se do světa antihmoty je zajímavá myšlenka.

RR
45 příspěvků 30.11.09 17:47
Re: Holoubci (Täublinge)

Zaujal mě naškrábaný špek, ne že bych byl tak mastnotychtivej, ale ten nápad. Zkusím se špekem domácím.
A smažit na másle ! Lahoda. Žlučníkáři, nečtěte dál. Moje babička smažila řízky na sádle, nechala okapat a nakonec protáhla vroucím máslem. Dóóbrý. Energie jak v obohaceném uranu U238. Jaderná reakce nastává po zbodnutí druhého kusu.....

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Plněné vepřové závitky

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz