Recept Holoubata neboli závitky - Gołąbki (čti golombki)

DanaJ Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Tento polský recept je alternativa českého vepřo-knedlo-zelo, které děláme na mnoho variací a kde i zaměňujeme maso vepřové například za zvěřinu.

Postup

Umeleme bůček a uvaříme rýži. Dáme si vařit velký hrnec vody, aby se vešla hlávka (košťál s částmi řapíků by měl být při vaření nad vodou - proč? - je to tak nejsnadnější). Smícháme všechny ingredience na náplň. Až začne v hrnci vařit voda, vložíme hlávku a počkáme pár minutek (listy začnou sklovatět), pak začneme okrajovat list po listu rovnou ve vodě. Odkrojíme a za řapík vytáhneme list a hned další a další. Voda si mírně probublává a my odkrajujeme a vyndáváme listy třeba na plastové prkno. Až nám zbývá menší střed, tak ho vyndáme a odřízneme od košťálu. Vodu z hrnce vylijeme a odstavíme. Vezmeme list kapusty, seřízneme část řapíku a položíme si ho k balení řapíkem od sebe. Vezmeme maso tvaru a velikosti čivapčiči a položíme ho na list (né na řapík, ale blíž k sobě). Okraj listu jen přeložíme přes maso, pak zahneme boky ke středu přes maso a dorolujeme až přes část s řapíkem a máme krásné holoubátko. Teď použijeme hrnec od vaření kapusty, rolujeme a klademe holoubata jedno těsně vedle druhého. Snažíme se jich dát do vrstvy co nejvíce. Můžeme dát až tři vrstvy na sebe (záleží na šířce hrnce, já to všechno napěchovala do jedné). Holoubata se nijak nespichují (tlakem drží sama). Malé listy kapusty, do kterých se nedá už balit, pokrájíme a nasypeme napovrch. Zalijeme vodou (špičičky holoubátek koukají, stačili mi 4dcl), osolíme a posypeme majoránkou a pepřem. Dáme vařit. V hrnci po rýži osmahneme na sádle (nebo na másle) pokrájené cibule a celé stroužky česneku a vysypeme vše na holoubata. Holoubata v hrnci nemícháme. Až chytne tekutina var, přilijeme smetanu a vaříme 20 minut. Nezahušťujeme. Jak PODÁVAT: Holoubata podáváme v hlubokém talíři a jíme lžící, protože šťáva je spíš vodová. Když jsem jedla holoubátka poprvé, tak byla náplň skoro stejná (maso půl na půl vepřové plece a hovězího předního, může být i 30g špeku) a bylo to balené pro změnu do zelí. K tomu byla šťáva z rajčatového protlaku, kopru (ale může být zase ta petrželka), bílého vína 200ml (nemusí být), vody, 2 cibulí, soli a pepře. Některé kuchařky při vaření rajčatové šťávy přidávají i smetanu nebo i zakysanou smetanu nebo dávají zakysanou přímo na talíř. No a aby toho nebylo málo: Může se balit i do pekingského zelí. NÁPLNĚ: Maso může být až půl na půl s rýží. Také se dává skopové a slaninu (té 100g) nebo jen hovězí přední (to hlavně jen s koprem) nebo také skopové + hovězí + vepřové. Můžeme do náplně dát i kysané zelí, papriku nebo majoránku. ..to zpravidla k smetanové šťávě. Náplň houby a maso: houby osmahneme s cibulkou, pepřem, kmínem a majoránkou a přidáme osmahlé vepřové s paprikou a ještě přidáme sýr eidam. Vegetariánská náplň: cibule, tofu, rýže, oregano (a i sýr) k rajčatové nebo houby, sůl, pepř, kmín, majoránka a osmahnutá cibulka k smetanové. ŠŤÁVA: Rajčatovou šťávu můžeme vylepšit i mletou paprikou a cukrem. Smetanovou šťávu můžeme vylepšit i bílým vínem. Když děláme skopové maso, tak se dává do rajčatové šťávy navíc česnek.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 12.08.10 vloženo
  • 9661x zobrazeno

Ingredience

  • větší hlávka kapusty
  • Náplň:
  • 500g mletého vepřového boku
  • 100g vařené rýže (popř. 50g suché)
  • kopr nebo petrželka
  • sůl
  • 1 větší vejce
  • strouhanka
  • Šťáva:
  • 2 větší cibule
  • 3-4 stroužky česnek
  • majoránka
  • sůl
  • voda
  • pepř
  • smetana
  • sádlo

Doporučená příloha

  • nakrájená ogrilovaná bageta a pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

DanaJ 20.10.12 15:46

Vynikající. Prvně jsem jedla originál s rajčatovou omáčkou a úplně mě uchvátil. Ale po malém experimentování mě naprosto oslnila kombinace smetana a kapusta.

Diskuse k receptu Holoubata neboli závitky - Gołąbki (čti golombki)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Holoubata neboli závitky - Gołąbki (čti golombki)

DanaJ
1136 příspěvků 23.8.10 23:13
Re: Golubce - gmp

Gmp, díky za připomínku k názvu, hned to opravím.:-)

Wolfg
584 příspěvků 16.8.10 20:50
Zdravím, Tě, Miloši

už jsi tu dlouho nebyl. Třeba trošku rozeženeš zdejší nůďo :-)

gmp
1603 příspěvků 16.8.10 20:01
Re: Golubce - holoubata neboli závitky (PRA, VEG - viz dole nápln

Jen na okraj. Pokud přijedete na návštěvu do Polska, vyvarujte se vyžadovat „golubce“. Polština tento výraz nezná , budou na Vás koukat dost vyděšeně. Bude-li to v restauračním zařízení a obsluhující personál poněkud při těle, pod:,–(itější postava bude mít s Vaším přáním: „udělat holubce“ dost problém! Neboť po něm požadujete, aby v rytmu Krakowiaka vyskočil cca 1 metr nad podlahu a ve vzduchu o sebe křísl podpatky (wybijać holubce). Chcete li se najíst požadujte „Gołąbki“ - čti golombki. Nebudete zklamáni.
Mimochodem Poláci z autorství tohoto nesmyslného názvu obviňují právě Čechy viz. Wikipedia pl.: „W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce“ (banghead) Miloš

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Cuketové placky Cuketové placky
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz