Recept Holandský Paasbrood

penda Nizozemská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Ve velké míse smícháme mouku, s kardamonem, přidáme celá vajíčka, máslo a vzešlý kvásek. Řádně promícháme. Vařečkou vypracujeme hladké těsto. Těsto přendáme na lehce pomoučený vál, rukama prohněteme a vytvarujeme bochánek, který vložíme do olejem vytřené mísy. Těsto v míse převracíme tak, aby bylo promaštěné ze všech stran. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, asi 40 minut *(do zdvojnásobení objemu těsta)*. *Připravíme mandlovou kaši:* Mandle, zbývající cukr *(2/3 šálku)*, žloutky a citrónovou šťávu vyšleháme v robotu *(šlehač s kovovým břitem)* do jemné pasty. Mandlovou pastu zabalíme do 51 cm *(20")* dlouhého mikrotenového sáčku. Hmotu v sáčku vytvarujeme do podlouhlého tvaru *(kmene)* 2.5 cm *(1")* silného a cca 30 cm *(12")* dlouhého, jehož konce přirazíme“ jako při tvarování kynutého knedlíku. Vytvarujeme bochánek. Předehřejeme troubu na 200 °C *(400 °F)*. Vykynuté těsto promícháním srazíme a vyjmeme z mísy na lehce pomoučený vál. Do těsta zapracujeme rozinky, kandovanou a čerstvou citrónovou kůru. Těsto rukama uhněteme do hladka. Těsto rozválíme na cca 15x33 cm *(6x13")* obdélník. Mandlovou hmotu vyjmeme z mikrotenového sáčku a vložíme ji podélně do středu rozváleného těsta. Těsto přes mandlovou hmotu přehrneme a zmáčknutím spojíme. Bochánek vložíme na olejem lehce vymaštěný plech, spojem dolů. Překryjeme utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobného objemu – asi 30 minut. Těsto potřeme zbylým mlékem a pečeme 10 minut na střední příčce vyhřáté trouby. Poté teplotu snížíme na 160 °C *(325 °F)* a těsto dopečeme do zlatohněda, asi 40-45 minut. Při poklepu bochánek zaduní („zazvoní“). Upečený bochánek necháme vystydnout na kuchyňské mřížce a servírujeme teplý *(pokojová teplota)*. *Poznámka:* Jedná se o tradiční velikonoční bochánek z Holandska, plněný mandlovou kaší a hustě posypaný rozinkami a kandovaným citronem. *1 porce má přibližně 322 kcal, 8.4 g tuku, 79 mg cholesterolu, 26.2 mg sodíku, 54.7 g sacharidů, 2.6 g vlákniny, 8.2 g proteinů.* Čerpáno z netu; volně přeloženo (2007).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 11.03.07 vloženo
  • 3682x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • *Předpis pro bochánek 15x40 cm (6x15"):*
  • 1 šálek mléka
  • 1 PL mléka
  • 1 balíček aktivního suchého droždí *(7 g)*
  • 2/3 šálku krupicového cukru
  • 1 PL krupicového cukru
  • 3 1/2 šálku mouky *(all-purpose)*
  • 1/2 KL kardamonu
  • 2 velká vejce
  • 2 KL nesoleného rozpuštěného másla
  • 2/3 šálku jemně mletých loupaných mandlí
  • 2 velké žloutky
  • 2 KL citrónové šťávy
  • 1 šálek rozinek
  • 2 PL nasekané kandované citrónové kůry
  • 1 PL nastrouhané citrónové kůry.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Holandský Paasbrood

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Domácí živáňská

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Jahodový pohár Jahodový pohár
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz