Recept Holandský Paasbrood

Nizozemská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ve velké míse smícháme mouku, s kardamonem, přidáme celá vajíčka, máslo a vzešlý kvásek. Řádně promícháme. Vařečkou vypracujeme hladké těsto. Těsto přendáme na lehce pomoučený vál, rukama prohněteme a vytvarujeme bochánek, který vložíme do olejem vytřené mísy. Těsto v míse převracíme tak, aby bylo promaštěné ze všech stran. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, asi 40 minut *(do zdvojnásobení objemu těsta)*. *Připravíme mandlovou kaši:* Mandle, zbývající cukr *(2/3 šálku)*, žloutky a citrónovou šťávu vyšleháme v robotu *(šlehač s kovovým břitem)* do jemné pasty. Mandlovou pastu zabalíme do 51 cm *(20")* dlouhého mikrotenového sáčku. Hmotu v sáčku vytvarujeme do podlouhlého tvaru *(kmene)* 2.5 cm *(1")* silného a cca 30 cm *(12")* dlouhého, jehož konce přirazíme“ jako při tvarování kynutého knedlíku. Vytvarujeme bochánek. Předehřejeme troubu na 200 °C *(400 °F)*. Vykynuté těsto promícháním srazíme a vyjmeme z mísy na lehce pomoučený vál. Do těsta zapracujeme rozinky, kandovanou a čerstvou citrónovou kůru. Těsto rukama uhněteme do hladka. Těsto rozválíme na cca 15x33 cm *(6x13")* obdélník. Mandlovou hmotu vyjmeme z mikrotenového sáčku a vložíme ji podélně do středu rozváleného těsta. Těsto přes mandlovou hmotu přehrneme a zmáčknutím spojíme. Bochánek vložíme na olejem lehce vymaštěný plech, spojem dolů. Překryjeme utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobného objemu – asi 30 minut. Těsto potřeme zbylým mlékem a pečeme 10 minut na střední příčce vyhřáté trouby. Poté teplotu snížíme na 160 °C *(325 °F)* a těsto dopečeme do zlatohněda, asi 40-45 minut. Při poklepu bochánek zaduní („zazvoní“). Upečený bochánek necháme vystydnout na kuchyňské mřížce a servírujeme teplý *(pokojová teplota)*. *Poznámka:* Jedná se o tradiční velikonoční bochánek z Holandska, plněný mandlovou kaší a hustě posypaný rozinkami a kandovaným citronem. *1 porce má přibližně 322 kcal, 8.4 g tuku, 79 mg cholesterolu, 26.2 mg sodíku, 54.7 g sacharidů, 2.6 g vlákniny, 8.2 g proteinů.* Čerpáno z netu; volně přeloženo (2007).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 11.03.07 vloženo
  • 3155x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • *Předpis pro bochánek 15x40 cm (6x15"):*
  • 1 šálek mléka
  • 1 PL mléka
  • 1 balíček aktivního suchého droždí *(7 g)*
  • 2/3 šálku krupicového cukru
  • 1 PL krupicového cukru
  • 3 1/2 šálku mouky *(all-purpose)*
  • 1/2 KL kardamonu
  • 2 velká vejce
  • 2 KL nesoleného rozpuštěného másla
  • 2/3 šálku jemně mletých loupaných mandlí
  • 2 velké žloutky
  • 2 KL citrónové šťávy
  • 1 šálek rozinek
  • 2 PL nasekané kandované citrónové kůry
  • 1 PL nastrouhané citrónové kůry.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Holandský Paasbrood

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz