Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
penda Nizozemská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Ve velké míse smícháme mouku, s kardamonem, přidáme celá vajíčka, máslo a vzešlý kvásek. Řádně promícháme. Vařečkou vypracujeme hladké těsto. Těsto přendáme na lehce pomoučený vál, rukama prohněteme a vytvarujeme bochánek, který vložíme do olejem vytřené mísy. Těsto v míse převracíme tak, aby bylo promaštěné ze všech stran. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, asi 40 minut *(do zdvojnásobení objemu těsta)*. *Připravíme mandlovou kaši:* Mandle, zbývající cukr *(2/3 šálku)*, žloutky a citrónovou šťávu vyšleháme v robotu *(šlehač s kovovým břitem)* do jemné pasty. Mandlovou pastu zabalíme do 51 cm *(20")* dlouhého mikrotenového sáčku. Hmotu v sáčku vytvarujeme do podlouhlého tvaru *(kmene)* 2.5 cm *(1")* silného a cca 30 cm *(12")* dlouhého, jehož konce přirazíme“ jako při tvarování kynutého knedlíku. Vytvarujeme bochánek. Předehřejeme troubu na 200 °C *(400 °F)*. Vykynuté těsto promícháním srazíme a vyjmeme z mísy na lehce pomoučený vál. Do těsta zapracujeme rozinky, kandovanou a čerstvou citrónovou kůru. Těsto rukama uhněteme do hladka. Těsto rozválíme na cca 15x33 cm *(6x13")* obdélník. Mandlovou hmotu vyjmeme z mikrotenového sáčku a vložíme ji podélně do středu rozváleného těsta. Těsto přes mandlovou hmotu přehrneme a zmáčknutím spojíme. Bochánek vložíme na olejem lehce vymaštěný plech, spojem dolů. Překryjeme utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobného objemu – asi 30 minut. Těsto potřeme zbylým mlékem a pečeme 10 minut na střední příčce vyhřáté trouby. Poté teplotu snížíme na 160 °C *(325 °F)* a těsto dopečeme do zlatohněda, asi 40-45 minut. Při poklepu bochánek zaduní („zazvoní“). Upečený bochánek necháme vystydnout na kuchyňské mřížce a servírujeme teplý *(pokojová teplota)*. *Poznámka:* Jedná se o tradiční velikonoční bochánek z Holandska, plněný mandlovou kaší a hustě posypaný rozinkami a kandovaným citronem. *1 porce má přibližně 322 kcal, 8.4 g tuku, 79 mg cholesterolu, 26.2 mg sodíku, 54.7 g sacharidů, 2.6 g vlákniny, 8.2 g proteinů.* Čerpáno z netu; volně přeloženo (2007).
Recept je z kategorií: Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Holandský Paasbrood