Recept Holandská omáčka

Pepino Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Holandská omáčka

Postup

Žloutky smícháme s trochou vývaru a s moukou. Misku postavíme do vodní lázně, dáme do ní zbytek vývaru a pomalu do ní lijeme a zašleháváme žloutkovou směs. Jakmile zhoustne, odstavíme, zašleháváme po kouscích máslo a dochutíme. Hodí se k vařené jemné zelenině, k rybám a na saláty. *Obměny:* přidáme a) lžíci strouhaného křenu b) lžíci petrželky c) lžíci estragonu a petrželky i jiných bylinek

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 70270x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1/2 litru vývaru nebo i mléka
  • 1 lžíce mouky
  • 4 žloutky
  • sůl
  • citronová šťáva
  • 100 g másla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Holandská omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Holandská omáčka

salatovka
30 příspěvků 13.5.16 10:51
:(

Příspěvek upraven 13.05.16 v 14:45

birkana
1738 příspěvků 12.5.16 09:34

Mno, kdyby bylo v názvu ještě slůvko levná :think:

Ukázka ze 40 let staré kuchařky „Vaříme zdravě, chutně a hospodárně“

M.D.Rettig
6 příspěvků 12.5.16 00:55
děs běs

Tak tohle by mělo být trestné. Kdyby tu byla možnost ignorovat recepty autora okamžitě si ji nastavím. Slušný člověk by to smazal. Proč, to řekli již přede mnou, nebudu opakovat.

Bento
794 příspěvků 26.8.12 11:26

:?:co tak super jednoducho ako to naucili Juliu Child vo Francuzku pred 50 rokmi? recept ma vo svojej knihe „Mastering the Art of French cooking“, ked mate cerstve domace vajicka.
1- dajte zltka s citronou stavou korenim, solou rozmixovat do mixera.
2- roztopte maslo, pripadne zoberte penu
3- pomaly nalejte maslo do mixera za staleho miesania ( mixer bezi )
4- kazdy raz sa podari :potlesk:
http://theshiksa.com/…daise-sauce/

marek
18 příspěvků 26.8.12 10:05
ale tomaskejr ma pravdu!!!

Do Holandske omacky opravdu nepatri mouka. Do vyvaru se v lazni zaslehaji zloutky a a kdyz to zacne houstnout, prida se maslo, citronova stava, sul a pepr. To je cely. To vypada, jako by puvodni recept byl zkombinovany s receptem na besamel??? Misto vyvaru taky muzete dat vino, tech jemnosti je mnoho, ale mliko a mouka ne. Podstatne je nevarit.

meklik
1 příspěvek 29.3.10 05:31
Re: Holandská omáčka

tenhle recept opravdu neni na holandskou omacku
a neprovarena mouka, to musi byt posusnanicko :-)

tomaskejr to popsal vcelku dobre …
my jsme to delali tak, ze se zredukoval bily vinny ocet s par kulickami cerneho pepre, kouskem bobkoveho listu a spetkou soli. scedit koreni a zaslehat zloutek. nasledovalo zahrivani a zaslehavani rozpusteneho masla, v pripade moc velke hustoty, par kapek horke vody.
to je cely

to sveva: by me zajimalo, co je za chybnej postup u tomaskejr_ovo receptu …

ostatne mleko, mouku, salotku v holandske omace bych opravdu rad videl na nejakem kvalitnim zahranicnim serveru.
mouka do omacek je ceska specialita

sveva
751 příspěvků 24.2.10 05:30
Re: Holandská omáčka - tomaskejr

Trochu jsem se porozhlédla. Tvůj návod je doslova a do písmene, včetně překlepů, hrubek a ‚rozkvrdláme‘ opsán z receptu, který na toprecepty.cz dne 1.11.2009 vložila jistá Barborka. Včetně chybného postupu. Možná ho sama odněkud opsala. Vynoří se pochybnost, jestli jsi ten správný kdo kritizuje a navíc tak nevkusně.
Máš pravdu, klasika je máslo, žloutky a citron (nebo vinný ocet a víno). Ale našla jsem mnoho receptů (prošla jsem i zahran. googly), kde bylo mléko, mouka, šalotka, vývar, koření atd. Svět je plný malých variant na dané téma. Osobně mám raději omáčku Isigny.
Zdravím.

tomaskejr
3 příspěvky 24.2.10 00:51
Re: Holandská omáčka

to jsem znal pána a do gulášovky dal nakrájený hranolky jelikož neměl brambory-to je na stejné úrovni

jaga13
399 příspěvků 24.2.10 00:30
Re: Holandská omáčka

sorry za přesmyčku tomaskejr

jaga13
399 příspěvků 24.2.10 00:29
Re: Holandská omáčka

myslím, že lžička mouky a tvůj kalibr slov jsou dvě dost odlišné věci, tomajsker vzpamatuj se!!!

tomaskejr
3 příspěvky 24.2.10 00:20
Re: Holandská omáčka

Pepino je asi šikovnej ale takovou prasárnu dát do holandský mouku to jsem ještě neviděl a to už jsem zažil v mé profesi hodně volů…
tak pepino-vzpamatuj se a UČ se!!!!

tomaskejr
3 příspěvky 24.2.10 00:17
Re: Holandská omáčka

Vážení přátelé,ani vývar ani mlíko ahlavně mouka VŮBEC do hol.omáčky ale VŮBEC nepatří!!!!!
to kdo tam dá je u mě prase.
Připravíme si vodní lázeň: Velký hrnec naplníme do půlky vodou a uvedeme k mírnému varu (voda se nesmí vařit, jen být tak horká aby vystupovali malé bublinky vzhůru) a připravíme si kovovou mísu, která se do hrnce vejde.
V jiném hrnci rozpustíme máslo a lžící sebereme bílou pěnu která se utváří.Odstavíme.
Do mísy (té kovové) dáme žloutky a rozkvrdláme.
Mísu dáme do horké vodní lázně.
Nyní přiléváme máslo ke žloutkům- zpočátku jen po kapkách , pak jemným proudem a při tom šleháme buť metlou nebo el. šlehačem. Když omáčka vypadá jako krémová pěna (pěnová omáčka), tak přidáme sůl, pepř a citronovou šťávu - hotelích se místo másla používal kvalitní olej-a to je celé!

welali
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Holandská omáčka

Pepino je mistr kuchař,chtěli bychom ho mít doma.

trikolka
383 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandská omáčka

dneska jsem drahemu na uvitanou polila steak a fazolky touhle vybornou omackou a nam nam jsme se pekne nacpali :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Koláč bez vajec s tvarohem

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz