Recept Holandská hrachová polévka

(Hodnoceno 1x) Nizozemská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Přebraný opláchnutý hrách namočíme přes noc do studené vody. Pak do vody vložíme vepřovou nožičku a dáme vařit. Až hrách změkne, přidáme klobásu pokrájenou na kolečka a na drobno pokrájenou zeleninu. Provaříme, nožičku odstraníme, polévku osolíme, opepříme, dochutíme vegetou a podáváme.

Recept je z kategorií: Luštěninové polévky

Nahlásit recept

  • 14.10.04 vloženo
  • 13738x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 150 g hrachu
  • 2 pórky
  • 1/4 celeru
  • 1 vepřová nožička
  • 150 g klobásy
  • pepř
  • vegeta
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 20.11.15 14:31

Ale jo, celkem chutná. I když to není kdovíjaký kulinářský majstrštyk, vlastně se jenom uvaří hrách ve vývaru. Pórku jsem dal polovičku a i tak ho bylo strašně moc. Klobásy bylo naopak málo a nakrájet raději na půlkolečka.

Diskuse k receptu Holandská hrachová polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
gabi
551 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Ahoj, Luba!
Aj som si veru myslela, ze tie francuzske zemiaky budu original ceskoslovenske:)Mozno si to ludia vymysleli, aby aspon takto vo svojej fantazii mohli vycestovat do Francuzska:))

kamilac
14 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Děkuji všem za názory, velký zájem mě potěšil. Zvídavé kuchtíky odkazuji na adresy http://home.zonnet.nl/…es/snert.htm a http://natali.mine.nu/…tensoep.html. Ti, co neumí holandsky, mohou si totéž přečíst na české stránce http://holandsko.wz.cz/kuchyne.htm. Tak zase příště…

luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Milá Gabi, vo Francúzsku nemajú o francúzskych zemiakoch ani šajnu. Naopak, pýtajú sa, prečo ich voláme francúzske, a my to nevieme vysvetliť. Ale chutia im, moja dcéra žije v Paríži už 15 rokov a jej manžel a celá rodina si už obľúbili viaceré naše jedlá - len bryndzové halušky nie. Ale chutí napríklad bryndzová pomazánka.
A ešte Kamilac - tá polievka príde u mňa na rad cez víkend, znie to super a či už je holandská (možno aj áno, aj u nás varia jedlá s rovnakým názvom rôzne), hlavne že je dobrá. Píš ďalej.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Mam kucharku „Co chutna v Evrope“ take a tato hrachova polevka v ni je a to na strane 99.
Uvarila jsem kamaradovi, ktery pochazi z Madarska, Sedmihradske vrstvene zeli podle madarske kuchyne uvedene ve zminene kucharce a kamarad se divil, co jsem to uvarila. Chutnalo mu, to jo, ale podle neho sedmihradske vrstvene zeli varilili u nich doma v Madarsku jinak.
Takze si myslim, ze to s tou hrachovkou bude podobne, ale myslim si, ze bude urcite moc dobra.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Pendo máš plnou pravdu. Já si občas zajdu na Luzný na Šumavě, je to sice už v Německu, ale pár metrů za hranicí, i když 1373 mnm., kde na vrcholové chatě mají Erbsen Eintopf s klobáskou a bavorské pivo. Je to obyčejné německé jídlo, ale jak s tím pivem chutná, když tam jeden nahoru vyleze! A jaké krásné výhledy! Zkuste si tam zajít, pokud se dostanete na Šumavě k přechodu Strážný, 2km pod Luzným je dokonce parkoviště pro auta! To máte místo receptu na německý Erbsen Eintopf! ;-)

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

kamilacu, mám v Mezinárodní kuchařce (1984) téměř shodný recept (300 g hrachu, 2 l vody, 2 vepřové nožičky a 1 vepřové ouško, 200 g párků, 100 g uzeného bůčku, 2 brambory, sůl, 1/2 celeru, 1 pórek, 1 větší cibule, celerová nať) a též je udáno jako jeho původ Nizozemí a dokonce je zde uveden i původní název Erwtensoep= čistě překlad. A osobně si myslím, že je úplně jedno, zda je hrachovka česká, rakouská, maďarská či holandská (atd.), protože následky po jejím pozření mají určitě všechny národy stejné :o

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

kamilac už se směji dopředu…tu knížku mám také doma a je to škvár škvárů a rodilý Nor to číst tak ho nesou na márách jak vtipně napsala meisje.Jsou tam psané recepty jako švestková polévka,což je blbost,jelikož švestky zřejmě v Norsku nerostou a ani se nedováží.Já jsem je aspoň za téměř 25 let v Norsku nikde v obchodech neviděl a s recepty na telecí maso bych také silně brzdil,jelikož je ho jak šafránu,stejně jako byly příděly masa za války…Rodilý Nor si také nemůže dovolit konzumovat denně ryby jak je psáno v knize a to jak sladkovodní nebo mořské,to by musel vyhrát ve Sportce.Ceny ryb se dnes šplhají hodně vysoko.Vyvrhnutá treska se pohybuje okolo stovky za kilo a vepřová kýta přijde na čtyřicet,ale koupíte i za třicet.Maso je vždy o 50% levnější než ryby.Při přepisování receptů z pochybných kuchařských knih musíme být obezřetní a vždy udat odkud je čerpáno,čímž zabráníme aby se kritika snesla na naší hlavu.Kamilac,nenech se odradit a piš dál.

martan
73 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Kamilac, ja v Holandsku taky nejakou dobu ziju a myslim, ze je to Holandanum docela jedno. Taky dle zkusenosti s „rodilyma holandanama a hlavne holandankama“ vim, ze polivky doma skoro vubec nevari, ale kupuji je hotove a jenom je ohreji… Taky koupit normalni hrach je tady docela umeni… aspon ja ho nemuzu nikde najit a vozim si ho z CR. Recept zni moc dobre. Pekny den.

gabi
551 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

kamilac,
myslim si, ze tu ani nejde tak velmi o to, ci ten recept naozaj je original z Holandska…hlavne, ze chuti:)…Mna zaujala v polievke ta nozicka, pretoze to mam velmi rada a hned to zajtra vyskusam…Urcite si vsetkych Holandanov neurazil…mam tam sesternicu a ako ju poznam, urcite sa neurazila:)))Len tak na okraj poznamka…ved ktovie, ci aj francuzske zemiaky su original francuzske jedlo…celkom by ma to zaujimalo…

kamilac
14 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Mrzí mě, že jsme urazil „holanďany“, ale čerpal jsem z knihy Co chutná v Evropě od Libuše Vlachové 1979. Knihu recenzovali prof. MUDr. Augustin Wolf, DrSc a Marie Bastlová. Bližší okolnosti jedenotlivých receptů jsem nezkoumal. Sám jsem recept odzkoušel, považuji jej za velmi jednochuchý a praktický a uvedl jsem jej ve známost v dobré víře.

meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Ted jsem si ten svuj prispevek po sobe precetla a pripada mi, ze to vyzniva doooost tvrde - to jsem nemela vubec v umyslu, omluva to Kamilac ))).
Basnik chtel jen rict, ze to vubec neni to - za co je to vydavano - tot vse.
Jeste jednou se omlouvam, meisje.

meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Tak tedy nevim Kamilaci nebo „co“, jen doufam, ze nebudes tvrdit ze tenhle recept mas primo z Holandska. Kdyby si tento recept precetl „rodily holandan“ tak bych ho asi nesli na marach. Ja ziji v Holandsku jiz dlouha leta a troufam si tvrdit ze krome hrachu a klobasy, to nema nic spolecnou s narodni holandskou chloubou a to „Snertem - holandske hrachove polevky“.
Ale jako rychla hrachovka - to nezni spatne ))).

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Hruškový koláč Hruškový koláč
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz