Recept Holandská hrachová polévka

(Hodnoceno 1x) kamilac Nizozemská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Přebraný opláchnutý hrách namočíme přes noc do studené vody. Pak do vody vložíme vepřovou nožičku a dáme vařit. Až hrách změkne, přidáme klobásu pokrájenou na kolečka a na drobno pokrájenou zeleninu. Provaříme, nožičku odstraníme, polévku osolíme, opepříme, dochutíme vegetou a podáváme.

Recept je z kategorií: Luštěninové polévky

Nahlásit recept

  • 14.10.04 vloženo
  • 14533x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 150 g hrachu
  • 2 pórky
  • 1/4 celeru
  • 1 vepřová nožička
  • 150 g klobásy
  • pepř
  • vegeta
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 20.11.15 14:31

Ale jo, celkem chutná. I když to není kdovíjaký kulinářský majstrštyk, vlastně se jenom uvaří hrách ve vývaru. Pórku jsem dal polovičku a i tak ho bylo strašně moc. Klobásy bylo naopak málo a nakrájet raději na půlkolečka.

Diskuse k receptu Holandská hrachová polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Holandská hrachová polévka

gabi
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Ahoj, Luba!
Aj som si veru myslela, ze tie francuzske zemiaky budu original ceskoslovenske:)Mozno si to ludia vymysleli, aby aspon takto vo svojej fantazii mohli vycestovat do Francuzska:))

kamilac
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Děkuji všem za názory, velký zájem mě potěšil. Zvídavé kuchtíky odkazuji na adresy http://home.zonnet.nl/…es/snert.htm a http://natali.mine.nu/…tensoep.html. Ti, co neumí holandsky, mohou si totéž přečíst na české stránce http://holandsko.wz.cz/kuchyne.htm. Tak zase příště…

luba
185 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Milá Gabi, vo Francúzsku nemajú o francúzskych zemiakoch ani šajnu. Naopak, pýtajú sa, prečo ich voláme francúzske, a my to nevieme vysvetliť. Ale chutia im, moja dcéra žije v Paríži už 15 rokov a jej manžel a celá rodina si už obľúbili viaceré naše jedlá - len bryndzové halušky nie. Ale chutí napríklad bryndzová pomazánka.
A ešte Kamilac - tá polievka príde u mňa na rad cez víkend, znie to super a či už je holandská (možno aj áno, aj u nás varia jedlá s rovnakým názvom rôzne), hlavne že je dobrá. Píš ďalej.

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Mam kucharku „Co chutna v Evrope“ take a tato hrachova polevka v ni je a to na strane 99.
Uvarila jsem kamaradovi, ktery pochazi z Madarska, Sedmihradske vrstvene zeli podle madarske kuchyne uvedene ve zminene kucharce a kamarad se divil, co jsem to uvarila. Chutnalo mu, to jo, ale podle neho sedmihradske vrstvene zeli varilili u nich doma v Madarsku jinak.
Takze si myslim, ze to s tou hrachovkou bude podobne, ale myslim si, ze bude urcite moc dobra.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Pendo máš plnou pravdu. Já si občas zajdu na Luzný na Šumavě, je to sice už v Německu, ale pár metrů za hranicí, i když 1373 mnm., kde na vrcholové chatě mají Erbsen Eintopf s klobáskou a bavorské pivo. Je to obyčejné německé jídlo, ale jak s tím pivem chutná, když tam jeden nahoru vyleze! A jaké krásné výhledy! Zkuste si tam zajít, pokud se dostanete na Šumavě k přechodu Strážný, 2km pod Luzným je dokonce parkoviště pro auta! To máte místo receptu na německý Erbsen Eintopf! ;-)

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

kamilacu, mám v Mezinárodní kuchařce (1984) téměř shodný recept (300 g hrachu, 2 l vody, 2 vepřové nožičky a 1 vepřové ouško, 200 g párků, 100 g uzeného bůčku, 2 brambory, sůl, 1/2 celeru, 1 pórek, 1 větší cibule, celerová nať) a též je udáno jako jeho původ Nizozemí a dokonce je zde uveden i původní název Erwtensoep= čistě překlad. A osobně si myslím, že je úplně jedno, zda je hrachovka česká, rakouská, maďarská či holandská (atd.), protože následky po jejím pozření mají určitě všechny národy stejné :o

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

kamilac už se směji dopředu…tu knížku mám také doma a je to škvár škvárů a rodilý Nor to číst tak ho nesou na márách jak vtipně napsala meisje.Jsou tam psané recepty jako švestková polévka,což je blbost,jelikož švestky zřejmě v Norsku nerostou a ani se nedováží.Já jsem je aspoň za téměř 25 let v Norsku nikde v obchodech neviděl a s recepty na telecí maso bych také silně brzdil,jelikož je ho jak šafránu,stejně jako byly příděly masa za války…Rodilý Nor si také nemůže dovolit konzumovat denně ryby jak je psáno v knize a to jak sladkovodní nebo mořské,to by musel vyhrát ve Sportce.Ceny ryb se dnes šplhají hodně vysoko.Vyvrhnutá treska se pohybuje okolo stovky za kilo a vepřová kýta přijde na čtyřicet,ale koupíte i za třicet.Maso je vždy o 50% levnější než ryby.Při přepisování receptů z pochybných kuchařských knih musíme být obezřetní a vždy udat odkud je čerpáno,čímž zabráníme aby se kritika snesla na naší hlavu.Kamilac,nenech se odradit a piš dál.

martan
73 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Kamilac, ja v Holandsku taky nejakou dobu ziju a myslim, ze je to Holandanum docela jedno. Taky dle zkusenosti s „rodilyma holandanama a hlavne holandankama“ vim, ze polivky doma skoro vubec nevari, ale kupuji je hotove a jenom je ohreji… Taky koupit normalni hrach je tady docela umeni… aspon ja ho nemuzu nikde najit a vozim si ho z CR. Recept zni moc dobre. Pekny den.

gabi
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

kamilac,
myslim si, ze tu ani nejde tak velmi o to, ci ten recept naozaj je original z Holandska…hlavne, ze chuti:)…Mna zaujala v polievke ta nozicka, pretoze to mam velmi rada a hned to zajtra vyskusam…Urcite si vsetkych Holandanov neurazil…mam tam sesternicu a ako ju poznam, urcite sa neurazila:)))Len tak na okraj poznamka…ved ktovie, ci aj francuzske zemiaky su original francuzske jedlo…celkom by ma to zaujimalo…

kamilac
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Mrzí mě, že jsme urazil „holanďany“, ale čerpal jsem z knihy Co chutná v Evropě od Libuše Vlachové 1979. Knihu recenzovali prof. MUDr. Augustin Wolf, DrSc a Marie Bastlová. Bližší okolnosti jedenotlivých receptů jsem nezkoumal. Sám jsem recept odzkoušel, považuji jej za velmi jednochuchý a praktický a uvedl jsem jej ve známost v dobré víře.

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Ted jsem si ten svuj prispevek po sobe precetla a pripada mi, ze to vyzniva doooost tvrde - to jsem nemela vubec v umyslu, omluva to Kamilac ))).
Basnik chtel jen rict, ze to vubec neni to - za co je to vydavano - tot vse.
Jeste jednou se omlouvam, meisje.

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandská hrachová polévka

Tak tedy nevim Kamilaci nebo „co“, jen doufam, ze nebudes tvrdit ze tenhle recept mas primo z Holandska. Kdyby si tento recept precetl „rodily holandan“ tak bych ho asi nesli na marach. Ja ziji v Holandsku jiz dlouha leta a troufam si tvrdit ze krome hrachu a klobasy, to nema nic spolecnou s narodni holandskou chloubou a to „Snertem - holandske hrachove polevky“.
Ale jako rychla hrachovka - to nezni spatne ))).

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz