Recept Hnětýnky Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hnětýnky

Postup

I. Máslo, smetanu, 3 žloutky a cukr dáme do mísy a dobře utřeme. Do trochy vlažného mléka dáme droždí a necháme zkynout, přidáme kvásek k utřené mase v míse, promícháme, dosypeme mouku a vypracujeme tuhé těsto, které trochu osolíme a na vále dál propracujeme. Přidáme rozinky a dáme kynout na teplé místo. Po vykynutí těsto vyklopíme, vyválíme na sílu prstu a vykrajujeme malé bochánky, které necháme ještě chvíli kynout. Potom je přetřeme žloutkem trochu rozředěným vodou, posypeme drobně nasekanými mandlemi a volně pečeme dorůžova. Ještě teplé posypeme vanilkovým cukrem, ale hned nepodáváme, nýbrž je dáme na pár hodin odležet. II. Vzešlým kváskem zaděláme tužší těsto. Přidáme rozinky, sekané mandle a dáme kynout. Pak těsto rozválíme na placku o síle prstu, kulatou formičkou děláme bochánky, položíme je na pomaštěný plech a ještě chvíli dáme kynout. Potřené vejcem upečeme. III. Vzešlým kváskem zaděláme tužší těsto. Po vykynutí vyválíme placku o síle 0,5 cm, vypichujeme tvary větší šípkové růže, ty potřeme vejcem a zdobíme dle vlastní fantazie kousky kandovaného ovoce, mandlemi apod. Pomalu pečeme. Tyto hnětýnky se musí nechat po upečení asi 7 dní rozležet. Čerpáno ze Staročeských receptů (1999) a z Nejoblíbenějších moučníků naší rodiny (2003).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 06.09.04 vloženo
  • 9555x zobrazeno

Ingredience

  • I.
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 40 g mandlí
  • 30 g rozinek
  • 4 žloutky
  • 30 g droždí
  • 1/4 l smetany
  • vanilkový cukr
  • mléko.
  • II.
  • 500 g másla (*Hery*)
  • 500 g moučkového cukru
  • 7 žloutků
  • sůl
  • 1/4 l šlehačky
  • kvásek z 1 kostky droždí (*42 g*)
  • polohrubá mouka dle potřeby
  • rozinky
  • mandle
  • vejce na potření.
  • III.
  • 1/8 kg másla nebo Hery (*125 g :-)*)
  • 1/8 kg moučkového cukru
  • 1/16 l šlehačky (*62,5 ml*)
  • 2 žloutky
  • sůl
  • 20 g droždí
  • polohrubá mouka dle potřeby
  • vejce na potření
  • kandované ovoce nebo mandle na ozdobu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hnětýnky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Hnětýnky

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.10.11 15:56

pro někoho třeba jsou zrovna tyto ty pravé a o těch tvých by napsal to, co ty o těchto.
Vdolky mojí babičky vypadají taky úplně jinak než vdolky mojí tchýně.

Příspěvek upraven 02.10.11 v 15:58

rusalicka
2 příspěvky 01.10.11 19:23

tohle nejsou hnětýnky. Hnětýnky vypadají úplně jinak

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hnětýnky (PRA)

polohrubá, Ifanko, jdu to opravit…díky

Ifanka
94 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hnětýnky (PRA)

Pendo, prosím, jakou mouku ???

Ifanka
94 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hnětýnky (PRA)
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Chléb s celerem Chléb s celerem
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz