Recept Hnetýnky na posvícení

Helca.22 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Žloutky, cukry, tuk utřeme, přidáme rum, pak přidáme mouku. Těsto je hodně podobné lineckému. Necháme v chladu uležet asi 1 hod. Vyválíme placku silnou 1cm! (doopravdy). Vykrajujeme tvary kytiček, které mají v průměru asi 10 cm. (proto je ta placka tak vysoká, snižujeme výšku placky úměrně velikosti vykrajovaného tvaru). Pečeme do světle růžova. Vychladnuté poléváme polevou a zdobíme. P.S.: Já mám ráda placky jen tak na holo. Syn si je zase maže nutelou.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 11.09.06 vloženo
  • 15788x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 8 žloutků
  • 500 g cukru
  • 750 g tuku
  • 1 kg hladké mouky
  • 2 vanilkové cukry
  • 4 lžíce rumu
  • čokoládová poleva
  • citronová poleva
  • ozdobičky ze sněhu. lentilky, ozdobný máček a pod

Doporučená příloha

  • káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hnetýnky na posvícení

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Hnetýnky na posvícení

kolpik
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 1.11.10 13:39

Aha to nevadí já už stejně upekla tyhle :-D :-) 8-) :palec: Moc Dobré :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Helca.22
13 příspěvků 24.10.10 20:13

Tyhle nejsou měkké, tyto jsou něco jako linecké. Měkké se u nás dělají lité a to je jako piškotové těsto. Ale na ty recept nemám, protože je u nás doma nikdo nejí.

kolpik
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.10.10 15:43

Můžu se zeptat?:nejsou tohlety tvrdé třeba jako perníkjábych totiž chtěla takovéty měké jako buchty :-D :-D :-D :palec: 8-) :palec:

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hnetýnky na posvícení

Jak jsem stará, tak jsem neznalá. Věřte, že s tímhle receptem jsem se ještě nepotkala. Budu muset prohledat své staré kuchařky. Ještě, že máme Labužníka. Dík za další vysvětlení.
Zdravím všechny z české strany ČR.

Helca.22
13 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HNETÝNKY na posvícení

Ty hnetýnky , co pospisuje „Kousavka“ se u nás na Klatovsku také dělají, ale říká se jim lité. Je to trochu hustější piškotové těsto.
Mnou uvedené těsto je lepší linecké, takže se vyvaluje.

Kousavka
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HNETÝNKY na posvícení

Jsem taky Jihočech. Ono se to peklo spíš na jeho západní straně - Strakonicko, Volyňsko, Sušice a až k Plzni. Mně to spíš připadalo jako trochu tužší třené těsto (jako na třenou bábovku, ale tužší). Peklo se to ve speciálních formách, ty už se sehnat nedají, ale daly by se použít plechové formy na pizzu. Prostě kulatá placka se zoubkovým okrajem. Ta se potřela bílkovou polevou (jako na perník) nebo čokoládou a na polevu se lepily ozdoby (kytičky a lístečky) z bílkové polevy. Ty léta nebyly k sehnání, ale teď se sem dováží z Německa. Pekly se asi 3 týdky před posvícením, protože ztvrdnou a potřebujou 3 týdny na rozležení. Já mám recept z pol. 19. stol. a v pohodě to zvládnu v robotu. Kaloricky je to jako luxusnější třená bábovka.

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HNETÝNKY na posvícení - Hejo

v těch časopisech obrázky nejsou, ale podívám se do jiných jestli je najdu. že by se mi je chtělo dělat a fotit, to zrovna ne, je to fakt kalorická bomba (nabouralo by mi to finanční rozpočet na stravu) a jako dárek z lásky pro dědouše … no nevím, nevím, to bych spíš uspěla s Tygry v kleci - utopenci.

Labužník Hana
16 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HNETÝNKY na posvícení

Jsem z Jihočeského kraje. U nás tomu říká mětýnky.A pečou se na posvícení. Opravdu je to kalorická bomba. Mám recept s vařenými žloutky. A z polohrubé mouky. Jsou pracné ale výborné. Pečou se jednou za rok , tak se to přežije.

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HNETÝNKY na posvícení

Helco22, nebo Vali, nebyla by nějaká fotečka ? Třebas z časopisu a do deníčku. Toto pečivo vůbec neznám (na Moravě se snad nepeče, nebo ano ?) a moc si to nedovedu představit. Zvláště, Vali, ty trojvrstvé. Občas jsem ten výraz „hnětynka“ slyšela např. v pohádkách, ale vždy jsem si to představovala spíš jako nějakou buchtu než takhle luxusní pečivo. Dík, Vali, za poučení.

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HNETÝNKY na posvícení

mám tu dva recepty na Hnětýnky, jeden má na 800 g mouky 1/2 kg másla a 1/2 kg cukru a ten druhý na 1 kg hladké mouky - také 1/2 kg másla a 1/2 kg cukru.

A to je ještě zdobili cukrovou polevou. Ve středočeském kraji byly většinou z křehkého těsta v podobném poměru ingredienci. Zvlášť dobré prý byly, když se těsto rozdělilo na tři díly, ty se rozválely, skládaly na sebe a mezi sebou prosypávaly rozinkami a na nudličky nakrájenými mandlemi.

Pečení hnětýnek bylo záležitostí svobodných děvčat; ta je pekla týden před posvícením, aby se rozležely. Mouka na ně musela být zvlášť jemná a mlynáři vymílali k posvícení „hnětýnkovou“ mouku. Hnětýnky dávaly dívky chlapcům při posvícenské taneční zábavě, byly dárkem z lásky, později se dávaly posvícenským hostům.

Z časopisu Kuchyň posvícenská i všední - Sešity domácího hospodaření z r. 1977.

Labužník Daníček02
26 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: HNETÝNKY na posvícení

Doufam, ze toho tomu synovi nedavas moc. Preci jen jeste to mazat nutelou musi byt pro telo docela zatez :].

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: HNETÝNKY na posvícení

Helčo…tolik tuku? a cukru? To je bomba…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz