Recept Hlučínské koláče Pra

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hlučínské koláče

Úvod

Jedná se o slavnostní (tedy drahé…, jenom toho cholesterolu co je v nich!!!) koláče, které se na Prajzké pekly původně asi 15cm velké. Pro tuto velikost je na jeden kousek potřeba 80 – 100g těsta. Na1ks, v dnešní době obvyklé velikosti, je potřeba asi 40g těsta a kdo si chce s koláčky opravdu vyhrát, tak vezme 20g těsta na kus… Stojí psáno, že z 1kg mouky vyjde 60 až 65 koláčků. Mně se vedle 4ks maxikoláčů podařilo nacpat na plechy ještě dalších 60 midi a minikoláčků. Práce mi vzala 3 hodiny života! Pravda, s tím zdobením jsem se moc nepáral…
A až po upečení mi doplo, že ta drobenka je vlastně skoro čistokrevné linecké těsto!

Koláče jsou to podle mého gusta: ne takové ty „cukrářské“…, a na druhou stranu se těm standardním kupovaným začaly podobat až na třetí den po upečení.

Postup

Smíšením surovin nachystáme posypku a dáme do chladna.
Nachystáme náplně.

Do mísy prosejeme teplou mouku, osolíme a přidáme z části vlažného mléka, 1 KL cukru a kvasnic vzejitý kvásek a v teplém mléce rozmíchané žloutky a cukr. Zpracujeme těsto a na závěr do něj po částech zapracujeme vlažné roztopené tuky.
Těsto vypracujeme, až je hladké a necháme kynout. Po vykynutí propracujeme a necháme čtvrt hodiny kynout. Pak znovu propracujeme a čtvrt hodiny necháme kynout.

Uždibujeme těsto a dlaněmi tvarujeme kuličky které necháme na vále krátce kynout. Z těsta tvoříme placičky, zabalíme do nich náplně a dobře uzavřeme. Klademe na pečící papír na plechu švem dolů (povidlové švem nahoru) a necháme ještě chvilku kynout. Pak těsto s náplní zploštíme do tvaru koláčků a potřeme vejcem.
Do středu koláčku dáme kuličku z posypky a kolem klademe z posypky vytvořené „okvětní lístky“ do tvaru kytičky.
Plný plech dáme do trouby vyhřáté na 190˚C a pečeme 15 – 20 minut dozlatova.

Poznámka:
Pracujeme v teple a suroviny můžeme temperovat na 25°C v troubě. Stejně tak můžeme těsto nechat kynout v troubě při 25°C.
Tuk se nejlépe vpraví do těsta rukou; ne obvyklým hnětením dlaní ale mícháním pouhými prsty (jako hrabičkami)
S těstem se velmi dobře pracuje… Můžeme je uždibovat…, ale já je odkrajuji PL a odvažuji po 40 (20, 80) g na váze.
Nádivku také odvažuji a dávám jí 0,75 x váha těsta (40g těsta + 30g náplně) „Okvětní lístky“ se nejrychleji tvoří z kousků posypky mezi prvními třemi prsty (ve tvaru „špetka“). Zruční jedinci to dokážou obouruč…
Pokud nechcete mít na podnose řadu nakousnutých koláčků tak neopomeňte koláčky nějakým způsobem označit podle jednotlivých náplní… Živě si dovedu představit, jak by to u nás vypadalo kdybych dělal s ořechovou náplní (která je m. j. ZDE

Zdroj:
Různě po internetu

Recept je z kategorií: Koláče


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.06.14 vloženo
  • 7358x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny

Počet porcí

  • 60 porcí

Ingredience

  • Těsto:
  • 600 g polohrubá mouka
  • 400 g hladká mouka
  • 250 g cukr krupice
  • 150 g máslo (Hera)
  • 50 g sádlo
  • 50 g olej
  • 80 g droždí (2 kostky)
  • 20 g sůl (3 KL)
  • asi 500ml mléko
  • 3 žloutky
  • .
  • Na pomašlování koláčů:
  • 1 vejce
  • 4 PL mléka
  • .
  • Posypka:
  • 600 g hladká mouka
  • 300 g máslo (Hera)
  • 300 g práškový cukr
  • 1 žloutek
  • .
  • Nádivky
  • (na uvedenou dávku z 1kg mouky, je potřeba minimálně 1,5 kg náplně, povidlové méně)
  • .
  • Tvarohová:
  • 1 kg tvaroh
  • 200 g práškový cukr
  • 4 žloutky
  • 100 g rozinky
  • sůl
  • citrónová kůra
  • Smísit a vmíchat:
  • 100 g rozpuštěné máslo
  • .
  • Maková
  • 500 g mletého máku
  • 1 l mléka
  • 200 g cukr
  • 100 g rozinky
  • sůl
  • kůra, skořice, (badyán)
  • Povařit a vmíchat:
  • 150 g rozpuštěné máslo
  • rum
  • Na zahuštění perník, piškoty
  • .
  • Povidlová
  • 500 g povidel
  • cukr dle chuti
  • ½ KL badyán
  • sůl
  • 75 g rozpuštěné máslo
  • rum
  • K zahuštění pomleté piškoty, perník

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 30.06.14 21:34

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Hlučínské koláče

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4463 příspěvků 09.07.14 23:55
Na TOP jsem se v komentářích trochu věnoval povidlům...

tak třeba to někomu bude k čemu :nevim: :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz