Recept Hlíva na smetaně

(Hodnoceno 1x) Labužník jandule02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Hlíva na smetaně

Postup

Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli. Posypeme moukou a krátce smažíme (světležlutá), zalijeme smetanou a vodou, aby vznikla rozvařením hustčí omáčka. Při zalévání přidáme koření a rozdrcený česnek. Necháme něžně probublávat. Vedle na pánvi rozpustíme máslo, na kterém osmažíme docela zprudka hlívu nakrájenou na proužky. Hlívu přidáme o bešamelové omáčky a necháme ještě provařit - asi 10 min. Do hotové omáčky zamícháme sekanou pažitku. Těstoviny uvařime standardním způsobem. Servírujeme buď těstoviny polité omáčkou a posypané strouhaným sýrem nebo můžeme do těstovin omáčku zamíchat. Jak je komu bližší.

Recept je z kategorií: Houby

Nahlásit recept

  • 31.05.06 vloženo
  • 46781x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1/2 kg hlívy ústřičné nebo holubí
  • 1 cibule
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 5 dg + 5 dg másla
  • 2 lžíce mouky hladké
  • 20 dg tvrdého sýra (eidam, gouda, ementál)
  • 3 stroužky česneku
  • zelená petrželka, sůl, pepř (lepší je bílý)
  • 500 g těstovin (nejlepší jsou široké nudle)

Doporučená příloha

  • bílé víno nebo pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 2.6.15 13:31

Jednoduché a dobré. Samozřejmě by tomu slušela ještě půlka kuřete jemně orestovaného s bylinkami, ale vegetariáni jsou holt taky lidi, ikdyž divný.

Diskuse k receptu Hlíva na smetaně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Hlíva na smetaně

horevent
7 příspěvků 13.1.10 19:03
Re: Hlíva na smetaně

skusim ako prilohu ,,knedlik"

esmeralda
4812 příspěvků 22.7.09 16:46
Re: Hlíva na smetaně

Konečně jsem si našla čas abych si vyhledala co je to vlastně Hlíva ústřičná.
A ejhle… Oyster mushroom (Ústřicová houba) kterou tady prodávají převážně v asijských obchodech.
Tak se jistě brzy pokusím tento recept realizovat.

Muchacho, já jsem z té „druhé“ skupiny lidí kteří nemají houby typu hříbky, kozáky, klouzky v oblibě. Tyto houby mi připomínají slizskou smaženici kterou jsem v dětství z duše nenáviděla.
Zrovna jsem se dočetla že se jedná o houby rourkaté.

Dávám přednost houbám lupenatým do kterých patří nejen můj milovaný Ryzec ale i Hlíva ústřičná.

Labužník jandule02
1099 příspěvků 22.7.09 14:52
Re: Hlíva na smetaně

Landospandos, ani já nedávám do ostatních smetanových omáček cibuli. A kromě toho, myslím, že tady hrají hlavní roli houby a smetana, takže jak je komu libo.

Landospandos
256 příspěvků 21.7.09 23:50
Re: Hlíva na smetaně

Zkuste někdy pro změnu nedát cibuli. Do smetanových omáček ji nedávám, houby jsou výraznější a omáčka jemnější. Osobně mám pocit, že chuť cibule poněkud zastře chuť ostatních surovin. Stejně - bez cibule - dělám i fazolky, hrášek nebo koprovku atd., atd. Samozřejmě je to každého věc, nám to chutná takto.

pavel72
3 příspěvky 21.7.09 14:41
Re: Hlíva na smetaně

jandule diky

Labužník jandule02
1099 příspěvků 23.6.09 14:43
Re: Hlíva na smetaně

Donko, tento recept není ze sušené hlívy. Ale kdyby se namočila předem a povařila, tak by to asi šlo také.
Pavle12, krájím na normální nudličky tak 3 mm x 5 cm (nebo podle velikosti klobouku) a používám WOK, který má tu ohromnou výhodu, že se tekutina odpařuje téměř stejně rychle jako se vyvařuje.

donka
1 příspěvek 23.6.09 04:56
Re: Hlíva na smetaně

vypada slibne tenhle receptik, docela mi trvalo sehnat susenou hlivu, nakonec jsem nasel na www.hliva-ustricna.info title="hlíva ústřičná

pavel72
3 příspěvky 11.6.09 02:04
Re: Hlíva na smetaně

Mel bych nekolik dotazu:
1. Hlivu jsem krajel na nudlicky, napred siroke asi 1cm, pak uzsi. Uzsi je asi lepsi, jak tluste je krajite Vy?

2. Kdyz vhodim hlivu na panvicku aby se osmahla, zacne poustet vodu (mozna je to ovsem tim, ze byla koupena v Hypersuper…) a to hodne, takze jsem musel vodu ovsem i s maslem, slit. Dela Vam to take?

3. Jeste k tomu krajeni: Je lepsi hlivu (nebo i jine podobne houby) krajet „po letech“ nebo napric lupenum?

V macce jsem to varil jeste 20 minut misto deseti, porad to houstlo a ja to porad redil a dovaroval:-) Chutove v pohode, manzelka byla spokojena.

Diky

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Hlíva na smetaně
toffo
244 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hlíva na smetaně

Vařím z hub něco obdobného, houby si připravíme klasicky na smaženici, jen místo vajíček do nich přidám 1 šlehačku. Nedávno jsem vmíchala i uvařené široké nudle a je to fajn oběd. Já tedy můžu cokoliv na smetaně nebo šlehačce, kulajdu, šťovíkovou, i hlávkový salát.

karminek
757 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hlíva na smetaně

Udělám na chatě a dám vědět.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Hlíva na smetaně Jandule :-)

omáčku jsem maličko přikyselila citronem a byli jsme na tom jako Muchacho :-))
Dík za recept :-)

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hlíva na smetaně jandule

Učinil jsem, omáčky se smetanou(šlehačkou) je jedna z mých slabostí. Nenajedl jsem se ale přímo pře......! máš mi na svědomí. PER-FE-KTO Dík !!

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hlíva na smetaně

marjanko, je hodně moc lidí , kteří znají jen hřiby kozáky křemenáče a ostatní jsou pro ně prašivky tito lidé bývají trochu opoždění a většinou nebývají z města. bývá mi líto, když v lese nacházím rozkopané dobré jedlé houby, mnohdy lepší než ony klasické. dík

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hlíva na smetaně

určitě udělám , musí to bejt špica

Marjanka2
214 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hlíva na smetaně

Už aby rostly. Miluju všechny jedlé houby i ty co jim někdo říká prašivky.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Hlíva na smetaně

Dík za recept, já vařím všechny jedlé houby bez rozdílu a když je tam smetana.....

jedle
76 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hlíva na smetaně

dobrý recept - já hlívu dělám zatím jen obalenou jako řízek…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Rizoto s batáty

Nejlepší recepty

Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz