Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Hovězí vývar připravíme z pečených kostí, oháňky, celeru, mrkve, česneku, bylinek dle chuti, cibule, pórku, eventuelně jiné zeleniny, kterou dohněda orestujeme. Všechny suroviny nakonec zalijeme vodou a táhneme mírným varem. Nakonec sebereme tuk z povrchu polévky a procedíme.
Kuřecí vývar vaříme z celého kuřete, krků, křídel, srdce, stehen či hřbetů. Přidáme kořenovou zeleninu, bylinky jako petrželky, tymiánu, bobkového listu apod. Vše vložíme do hrnce, vaříme a průběžně sbíráme kaly na povrchu.
Zeleninový vývar získáme vařením celeru, mrkve, červené řepy, pórku, cibule, petržele, celeru, nového koření, bobkového listu, celého pepře aj. podle chuti. Poté vyjmeme, přecedíme a dále vaříme. Nakonec vložíme již ovařenou či jinou, dušenou zeleninu.
Podobně připravujeme zvěřinový, rybí, houbový, králičí, uzený aj. vývar. Do hotového vkládáme nudle, knedlíčky, noky, smažený hrášek, krutonky, zeleninu, rozšleháme vejce apod.
V Japonsku dělají vývar z rybiček a chaluh, ve Francii z humrů, krevet, langust.