Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Vepřo knedlo zelo je český národní pokrm, který se skládá z dušeného kysaného bílého zelí, houskového knedlíku a vepřového pečeného masa.
Kysané zelí orestujeme na oleji zpěněné cibulce, podlijeme a dochutíme kmínem, solí a ke konci dušení octem, cukrem a zahustíme moukou. Houskový knedlík zpracujeme z kvásku, hrubé mouky, vejce, mléka, soli, pokrájené housky, uvaříme ve vroucí osolené vodě, vyjmeme a propícháme vidličkou. Vepřové maso zasypeme kmínem, solí, eventuelně česnekem a dáme péci. Během pečení podléváme vodou či vývarem. Hotové ještě osmahneme a zaprášíme moukou a znovu podlijeme. Výpekem polijeme nakrájenou pečeni.
Droždí v knedlících lze nahradit kypřícím práškem. Vepřovou pečeni můžeme nejprve opéci a až poté dodělat v troubě. Zelí nahradíme dušenými jablky.
Na tento pokrm se hodí hlavně vepřová pečeně, hřbet nebo bůček.