Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Vdolky připravujeme z mouky, do které uděláme důlek, vložíme droždí, cukr, vlažné mléko. Až kvásek vzejde, přidáme vejce, mléko, sůl. Mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit. Po vykynutí krájíme hrnkem kolečka nebo tvarujeme bochánky, potíráme vodou, pečeme v troubě nebo na oleji v pánvi či lívanečníku. Nenasají tuk, pokud do nich přidáme trošku rumu. Hezkou barvu získají přidáním kolečka mrkve do pánve s olejem. Hotové vdolky naskládáme na ubrousek, mažeme povidly a zdobíme našlehaným tvarohem s cukrem, strouhaným tvarohem apod.
Na slaný způsob podáváme jako přílohu k omáčkám nebo mažeme bylinkami ochuceným máslem, tvarohem, zakysanou smetanou a sypeme uzeninou či strouhaným sýrem. Zvláštní chuť získají, pokud do těsta vmícháme strouhaný sýr nebo hrnek vařené rýže.