Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Tato polévka, která se vaří především v Německu, se připravuje z uvařené, rozmixované tykve, zahustíme vývarem, dochutíme solí, skořicí kůrou i šťávou z citrónu. Zjemníme máslem, smetanou, zahustíme žemlí, moukou či krupicí.
Místo vaření cukety ji můžeme orestovat na másle.
Většinou tuto polévku neděláme jen z tykve, ale oživujeme ji ještě cibulí, pomeranči, kedlubnou, patizonem, pórkem, cuketou, celerem, dýní, mořskými plody, luštěniny, špenát, kari, strouhaným sýrem, muškátovým oříškem, houbami, parmazánem, zázvorem, feferonkami.
Na Slovensku se tykvová polévka zpracovává i z kořenové zeleniny a vkládají se do ní nudle či knedlíčky.