Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Pravé tiramisu se připravuje ze sýra mascarpone, který ochutíme mandlovým likérem Amaretto, smícháme s vejci, jež jsme předtím utřeli s cukrem. Tím nám vznikne krém. Pokud chceme, můžeme ho oživit ještě pokrájeným ovocem.
Cukrářské piškoty namáčíme v kávě, eventuálně opět v Amarettu. Do nádoby je pak vrstvíme střídavě s krémem, který tvoří poslední vrstvu. Vrch dortu dostatečně posypeme kakaem. Dáme uležet do lednice.
Někdo do krému ještě vmíchává sníh z bílků. Mascarpone lze nahradit pomazánkovým máslem či přidat napůl rozmíchané s tvarohem, lučinou či se šlehačkou. Piškoty zastoupí i pláty perníkového těsta.
V Jižní Americe připravují podobný dezert, a to ze smetany, kokosového mléka, kokosového likéru, žloutků, mléka a strouhaného kokosu. Tento krém klademe do vysokých sklenic střídavě s různými druhy ovoce, nejčastěji ananasem.