Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Jak už název napovídá, chystáme tento moučník hlavně na svatební hostiny, ale také pouti, posvícení a oslavy. Koláčky připravujeme z kvásku, mouky, žloutků, cukru, tuku. Zpracované těsto vyválíme, vykrajujeme malé čtverečky, které lehce plníme mletým mákem, ořechy, povidly, sladkým tvarohem vymíchaným se žloutkem, rozinkami, strouhanými jablky, eventuelně kouskem čokolády či troškou pudinku.
Místo plnění můžeme jen udělat důlek do těstové kuličky a ten naplnit nebo vytvarovat placičku, na střed navršit nádivku a okraje potřít vejcem.
Koláčky vydrží déle čerstvé a vláčné, když ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem či rumem. Cukrem sypeme až před konzumací.
Při tomto receptu musíme věnovat pozornost kvalitě a čerstvosti vajec a kvasnic, které zaručí povedené těsto. Náplně bychom měli mít připravené dopředu a těsto zpracovávat až nakonec.