Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Sušené maso je lahůdka, kterou vyrábíme hlavně z hovězího a vepřového, libovějšího masa, šunky, klobás, krůtího, kuřecího. Setkáme se s ním v mexické, německé kuchyni. Postupujeme tak, že plátky nasolíme, opepříme, dále dle libosti použijeme papriku, chilli, cukr, koriandr, hořčičné semínko apod.
Zatížíme například prkénky nebo těžkými deskami. Po několika dnech zavěsíme a dále sušíme. Konzumujeme ještě pokrájené na uzoučké proužky.
Pro lepší chuť můžeme nechat maso marinovat několik dní v koření, červeném víně, česneku, sojové omáčce, worcesteru.
Klasickou sůl můžeme nahradit tzv. rychlosolí. Celý postup musí být provázen naprostou hygienou, případným nákazám zamezíme sušením masa v troubě.