Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Klasický štrúdl připravujeme z listového těsta a plníme strouhanými jablky se skořicovým cukrem. Aby nepopraskal, potíráme ho rozšlehaným vejcem a propíchneme několikrát vidličkou.
Mimo listového se vyrábí též z tvarohového, lineckého, jogurtového, kynutého těsta. Extra křehké získáme smícháním mouky, žloutků, Hery, vody a octa. Zvláštně chutná jablečný štrúdl, pokud do těsta při jeho přípravě přilijeme deci piva.
Slaný závin plníme kysaným zelím, uzeným, hlívou, cuketou, uzeninou, sýrem, zeleninou, luštěninami, rybou, masem mletým, směsí i plátky. Sladký štrúdl se peče často také s pudinkem, tvarohem, mákem, hruškami, ořechovou fáší, povidly, kandovaným ovocem a rozinkami. Povrch štrúdlu sypeme mandlemi, sezamem, čokoládovými hoblinkami nebo jen moučkovým cukrem.