Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Stroganov je ruský způsob přípravy guláše, na který potřebujeme lepší hovězí maso – svíčkovou či roštěnou. Nakrájíme ho na nudličky, osolíme, opepříme, zprudka opečeme a zaprášíme moukou. Zalijeme troškou vína, vodou nebo vývarem, přidáme rajský protlak, smetanu a orestovanou cibulku nebo šalotku. Lehce necháme přejít varem.
Pokud použijeme jiné hovězí, je nutné ho před zalitím smetanou dusit do měkka. V takovém případě je nejlepší příprava masa na cibulce v tlakovém hrnci.
Někteří přidávají ještě houby, okurky, rajčata, sojovou omáčku, hořčici, kapary anebo dokyselují citrónovou šťávou. Při vaření pravého ruského Stroganovu po orestování masa odstavíme pánev, vlijeme trošku koňaku, šampaňského nebo vodky a až poté dokončíme protlakem a smetanou.
Na způsob Stroganovu lze upravovat i vepřové, drůbeží maso, ryby nebo vnitřnosti.