Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Steaky jsou plátky různého druhu masa. Steak může být kuřecí, vepřový, jehněčí, telecí nebo také z tuňáka. Nejoblíbenější maso na steaky je však maso hovězí.
Hovězí steaky dělíme podle toho, z jaké části zvířete pocházejí. Steak ze svíčkové (tenderloin steak či fillet mignon) je nejjemnější a nejlibovější. Steak ze spodní části zvířete (flank steak) je méně šťavnatý a tužší. Steak ze zadní části vysokého roštěnce (strip steak) je málo prorostlý a vhodný na velké a vysoké steaky. T-bone steak je část vysokého roštěnce s částí svíčkové a s kostí ve tvaru T. Nejchutnější a nejšťavnatější bývá rump steak nebo sirloin steak. Hovězí a jehněčí maso či maso z tuňáka, můžete podávat v různých stupních propečení (rare, medium či well done), kuřecí a vepřové maso (kromě vepřové panenky) potřebuje vždy dobře propéct.
Steaky se podávají s různými omáčkami, se zeleninovými saláty či s různými úpravami brambor.