Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Špízy napichujeme na špejli nebo kovovou jehlu. Připravujeme je z masa, zeleniny, hub, ovoce, ryb, uzenin, mořských plodů, sýra, brambor, tofu, rohlíků, uzenin. Takto připravené marinujeme či obalujeme v trojobalu nebo těstíčku.
V exotických restauracích se setkáme i se zvláštními kombinacemi surovin, například špíz s hovězí svíčkovou, zázvorem, mangem, obalené v chilli, kari, cukru, balzamico octu, solamylu a vejci.
V Číně se prodávají špízy na trzích. Místo tradičních surovin na nich však najdeme nejrůznější brouky, hmyz a jiné živočichy.
Napíchané špízy grilujeme, pečeme, smažíme, zapékáme nebo dusíme. Sladké ovocné jehly poléváme čokoládou či flambujeme.