Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Jako levný pokrm se škubánky na našem stole objevují už dlouho. Připravujeme je tak, že osolené brambory ještě při varu zasypeme moukou, propícháme, aby se přes ni mohla vypařovat voda. Pokud se nám jí zdá moc, slijeme ji před přidáním mouky. Až se mouka spaří, vymícháme těsto, ze kterého vykrajujeme omaštěnou lžící kulovité škubánky.
Jednodušší je nejprve trochu povařit brambory, zasypat moukou, udělat do směsi důlky, zalít vodou, slitou z brambor a mírně táhnout. Nakonec rozšťoucháme a vykrajujeme běžným způsobem. Pokud jde těsto míchat velmi ztuha, naředíme trošku vodou, nejlépe z vařených brambor.
Hotové škubánky sypeme osmahnutou cibulkou, opraženou slaninou, uzeným, dušeným kysaným zelím apod. Na sladko podávané servírujeme s mákem, moučkovým cukrem, skořicí, tvarohem, kakaem a poléváme přepuštěným máslem či sádlem.