Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Klasickou sekanou připravujeme z mletého hovězího a vepřového masa, špeku, cibule, česneku, vejce, mouky, ve vývaru namočených rohlíků, sójové omáčky, soli, pepře, majoránky dle chuti. Příliš řídké těsto zahustíme strouhankou, husté rozředíme vývarem. Zpracujeme hmotu, vytvarujeme šišky, potřeme vodou a pečeme za neustálého podlévání, aby se vytvořila kůrčička.
Sekanou můžeme oživit sýrem, krájenou povařenou zeleninou, pivem, tvarůžky, celerem, mrkví, kečupem, luštěninami, kukuřicí apod. Kromě mletého vepřového a hovězího ji připravujeme také z krůtího, sójového, kuřecího, rybího masa i z tofu.
V Řecku sekanou plní balkánským sýrem, česnekem, petrželkou, slaninou, rýží a sypou oreganem. V Itálii kromě česneku a sýra sekanou obohacují ještě o špenát, houby, šunku, olivy, rajčata apod. Ve Francii se sekaná polévá rajčatovou omáčkou a plní ananasem.