Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Rýži uvaříme v mléce v hrnci či mikrovlnce, přidáme máslo, cukr, ovoce, zahustíme škrobem a necháme v pekáčku zapéct v troubě. Pokud máme rádi nadýchané pokrmy, vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Lepší barvu získáme přimícháním žloutku, citronové kůry, vanilky. Část mléka lze nahradit kompotovou šťávou.
Chuť zvýrazníme sirupem či skořicí. Vláčnější směs získáme vmícháním jogurtu, tvarohu, kefíru, zakysané smetany, pudinku. Směs krásně provoní rumové aroma.
Nejtradičnější je nákyp s meruňkami, ale připravujeme ho i s ananasem, bobulemi, rebarborou, hruškami, jablky apod.
Variantou je připravit tento pokrm na slaný způsob. Cukr a ovoce pak nahradíme zeleninou, solí, kari, drůbežím masem či houbami.