Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Z rybiček z konzervy, z másla, nakrájené cibule, kyselých okurek, hořčice, kečupu, soli a pepře vyšleháme hladký krém. Nesmíme zapomenout rybičky nejprve vykostit – podélně rozpůlíme, odklopíme a vyjmeme páteř. Můžeme je nahradit také rozmixovanými uzenáči staženými z kůže, krájenou makrelou, tuňákem z konzervy, mletými slanečky, lososem konzervovaným, dušeným či pečeným, rozdrobeným na kousky či podobně připravenými rybami. Pomazánku lze oživit majonézou, vejci natvrdo, kaviárem, citrónovou šťávou, avokádem, mandlemi, ořechy, zeleninou podle libosti.
V Bulharsku pomazánku připravují z vařené rozemleté ryby, nasekané cibulky, oleje, octa a soli. Netypickou chuť nabízí krém z jiker, mlíčí, které vmícháme do utřeného másla, přidáme hořčici, okurky a cibuli.