Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Rybí polévku máme spojenou především se Štědrovečerní večeří. Tuto sváteční polévku připravujeme z vařených kapřích hlav, vývar přecedíme, přidáme na másle orestovanou kořenovou zeleninu, sůl, pepř, obrané kapří hlavy, zahustíme jíškou a vložíme povařené jikry a mlíčí.
V Itálii vaří podobnou polévku, kapra však nahrazují makrelou, lososem, treskou a jinými mořskými rybami či plody. Najdeme v ní i brambory a smetanu. Podobně se vaří v Chorvatsku s tím, že do ní vmícháme ještě rajčatový protlak, vložíme rýži. V Maďarské nesmí chybět pálivá mletá paprika, papriky a rajčata. Ve Francii považují rybí polévku – bujabézu – za národní pokrm. Kromě vína a kořenové zeleniny do ní patří též odřezky z libovolných ryb, mořských plodů a bylinky jako bobkový list či nové koření.
Tuto polévku můžeme ochutit kari, cibuli, chilli papričkami, rajským protlakem, vínem, česnekem, vejcem, kapustou, květákem či brokolicí.
Zahušťovat můžeme nejen jíškou, ale i namočenou vekou či ovesnými vločkami.