Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Rostbífem nazýváme velmi tenké plátky pečeného roštěnce. Před tepelnou úpravou je třeba ho nasolit, opepřit, pomazat hořčicí, olejem, libovolnými utřenými bylinkami, eventuelně křenem a nechat odležet. Poté zprudka opečeme a dáme dojít do trouby. Důležité je neustále kontrolovat teplotu masa uvnitř pomocí dlouhého teploměru, jelikož správný rostbíf je uvnitř růžový. Zároveň bychom ho neměli během pečení odkrývat, jen pokud chceme v půlce maso otočit.
Výpek zaprášíme moukou, opět dolijeme vodou či vývarem a znovu provaříme. Nakonec dochutíme dle libosti worcesterem, citrónovou šťávou, smetanou i vínem.
V zahraničních kuchyních, zejména pak jižních státech a Británii, pečou rostbíf spolu se zeleninou, jako jsou rajčata, fazolové lusky, česnek, chřest, mrkev, pórek, cibule a dále s houbami, slaninou, bobkovým listem, celým pepřem. Vynikající je pikantní varianta s krustou z drceného pepře s olivovým olejem.