Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Rizoto (Risotto) je typicky italský rýžový pokrm. Existuje plno různých variací, ale základem musí být vždy několik podstatných ingrediencí a správný postup: rýže s vysokým obsahem škrobu (Arborio, Carnaroli nebo Vialone), kvalitní suché bílé víno, kvalitní masový nebo zeleninový vývar, máslo a sýr Parmigiano Regino nebo Grana Padano. Rýže se nesmí nikdy proplachovat vodou a musí se osmahnout na oleji nebo na másle, pak se přidává bílé víno a po odpaření vína se postupně přilévá vývar. V závěru se do rizota přimíchá máslo a sýr typu parmazán, aby risotto získalo jedinečnou krémovou konzistenci.
Risotto pravděpodobně vzniklo v severní Itálii, konkrétně v Miláně. Odtud také pochází risotto alla milanese, na něj se nejčastěji používá rýže odrůdy Carnaroli a hlavní ingrediencí je šafrán, díky kterému toto risotto získává žlutý nádech. Dále se risotto může připravovat s hříbky, liškami, smrži, chřestem, rajčaty, mořskými plody (zde se nepřidává sýr), červeným vínem, hráškem, kuřecím masem a s dalšími druhy zeleniny.