Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Pod řízky si představíme plátek osoleného masa obalený v mouce, vejcích a strouhance, osmažený na oleji či ve fritovacím hrnci. Nejvíce se na našem stole objevují kuřecí a vepřové, eventuelně vídeňské řízky připravované z telecího masa. Jako řízek dnes připravujeme i plátky brambor, cukety, hub, sýra.
Holandský řízek se připravuje z mletého, savojský se obaluje pouze v rozšlehaném vejci, krkonošský spočívá v obráceném sledu obalování, tedy nejprve strouhanka, a potom vejce. Stejně postupujeme u slovenských, které poté ještě pečeme v nálevu z hořčice, kečupu, sádla, oleje, koření a vody. Rychtářské řízky nejsou obalované, ale pečené, osmaženou cibulkou, česnekem, nivou a šunkou plněné plátky kotlety. Ovčácké vychází z klasického receptu, přičemž před obalením potřeme maso brynzou. Jindy zase potíráme hořčicí – medvědí řízy. Francouzské se před obalováním nakládají do marinády z oleje, octa, cibule a pepře. Obalený a osmažený plátek chleba známe jako řízek chudých. Extrémní variantou jsou plátky klasických řízků zabalené v sushi rolce, tzv. řízkové sushi.
Strouhanku při obalování lze nahradit strouhaným sýrem, semínky, corn flakes. Při dietním stravování používáme místo těstíčka jogurt.