Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Tradiční rajskou omáčku připravujeme tak, že zpěníme cibulku, přidáme očištěnou, nakrájenou kořenovou zeleninu, zaprášíme moukou a mícháme, dokud nevznikne hustá hmota. Přidáme rajský protlak, nové koření, kuličky pepře, bobkový list, rajský protlak a zalijeme vývarem či horkou vodou. Provaříme, dochutíme solí, octem a cukrem. Dle libosti můžeme zjemnit máslem či smetanou. Zajímavou chuť si omáčka získá, pokud do ní přilijeme víno či ji zasypeme strouhaným perníkem.
Někteří do omáčky přidávají strouhaný sýr, papriku, nejrůznější zelené, sekané bylinky, česnek, loupaná rajčata, muškátový oříšek, slaninu apod. Ve Francii do ní kromě základních surovin patří ještě česnek, sušená citrusová kůra a čerstvá, sekaná rajčata.
Skvěle se hodí k masu, rybám, mořským plodům, zelenině, knedlíkům, těstovinám i rýži.