Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Ragú je masový pokrm, který můžeme připravit z vepřového, telecího, krůtího, zvěřiny, hovězího, skopového, sojového, rybího, klokaního, zkrátka téměř ze všech druhů masa.
Kousky masa osolíme, opepříme, osmahneme a podlijeme. Dusíme do změknutí spolu s bramborami, zeleninou jako pórkem, slaninou, kapustou, párkem či jinou uzeninou, květákem, žampiony, kořenovou zeleninou, cibulí, luštěninami, feferonkami, okořeníme novým kořením, bobkovým listem, celým pepřem, tymiánem, ochutíme hořčicí, worcesterem. Nakonec zalijeme vínem, eventuelně přidáme kečup. Zaprášíme moukou. Můžeme zjemnit smetanou.
K tmavému masu se kromě vína hodí ještě povidla. Ke zvěřině i ovoce, jalovec a sýr, k drůbeži citrónová šťáva.
Ve Švýcarsku se můžeme setkat s telecím ragú na másle zpěněné cibulce a víně. V severských zemích naopak vaří ragú hlavně z krůtího masa ve smetaně na bylinkách.