Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem, přidáme nakrájený pórek a vaříme. Po stažení rozklepneme do hrnce vejce a dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, majoránkou. Pokud chceme, rozmixujeme. Hotovou polévku servírujeme s opečenými houstičkami, petrželkou nebo osmahnutou cibulkou. Někteří přidávají ještě nakrájenou uzeninu, cizrnu, česnek, houby, brambory, sýr, jinou zeleninu. Obrácený postup vychází z osmahnutého pórku, který zalijeme vodou a mlékem. Ke konci vaření přidáme na kostičky nakrájené brambory. Místo mléka můžeme polévku zahustit smetanou.
Důležité je důkladně omýt pórek. Docílíme toho tak, že ho podélně nařízneme a proplachujeme jednotlivé vrstvy. Kdo rád dochucuje polévkovým kořením, měl by si dát pozor, aby nepřebil chuť pórku.