Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Klasickou perníkovou buchtu připravíme smícháním mouky, kypřícího prášku do perníku, cukru, vajec, oleje, medu, kakaa, skořice, mléka. Pečeme v troubě sypaný ořechy, kokosem, strouhanou čokoládou, ovocem. Hotový perník poléváme čokoládovou, bílkovou, citrónovou polevou nebo zdobíme mřížkou z oslazeného tvarohu se ztužovačem.
Jinou, na Velikonoce oblíbenou variantou, je vymíchat žloutky s cukrem ve vodní lázni, kam přidáme ořechy, kandované ovoce, kakao nebo strouhanou čokoládu, mleté piškoty, vanilkový cukr a citrónovou šťávu. Zdobíme nejčastěji velikonočními motivy. Na Vánoce dekorujeme jako adventní kalendář, vánoční stromeček apod.
Vláčnější moučník získáme, vmícháme-li do těsta strouhaná jablka, rozinky či pudink. Těsto provoní citrónová kůra i rumové aroma.
Přijde-li nám vysoký perník fádní, můžeme ho rozkrojit na pláty a promazat marmeládou, povidly, čokoládou, tvarohem, našlehanou šlehačkou, pudinkem či máslovým krémem.