Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Naporcované či celé kuře bez vnitřností pečeme v troubě v pekáčku či pytlíku na různé způsoby. Kromě soli a másla k němu přidáváme orestovanou cibulku, houby, rajčata, brambory, česnek, osmahnutou slaninu. Nakonec podlijeme vývarem, bílým vínem či vodou. Lehké kuře připravujeme na bylinkách, jako například rozmarýn, máta, bazalka, bobkový list. Buď je rozemneme v hmoždíři s olivovým olejem a vytvoříme tak lahodnou krustu nebo jen bylinkami posypeme.
Zvláště na Velikonoce připravujeme kuře s nádivkou z v mléce namočené housky, kopřiv, vejce, soli, petrželky, muškátového oříšku, strouhanky, sněhu z bílků, eventuelně slaniny.
Pro křupavou kůrku přeléváme kuře několikrát vypečenou šťávou. Maso při přípravě nevyschne, pečeme-li ho v sáčku nebo nejprve přikryté alobalem a posledních patnáct minut přepneme na gril.