Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Palačinky jsou jednoduchým a levným moučníkem či hlavním pokrmem z mouky, mléka, vejce a podle toho, zda je zamýšlíme připravovat na sladko či na slano, soli či cukru. Chybí-li nám doma mouka, nahradíme ji ovesnými vločkami. Těsto můžeme oživit kakaem, javorovým sirupem, šťávou z kompotu, skořicí, vanilkou.
Při smažení se nepřichytí, pokud pánev lehce potřeme olejem pomocí mašlovačky. Ještě před konzumací je můžeme i oflambovat. Flambujeme tak, že palačinky složené do trojúhelníčků naskládáme do pánve, podlijeme rumem a zapálíme. Prohazujeme obsah pánve, dokud oheň sám nezhasne. Bezpečnější je zapálit alkohol vedle v naběračce a až poté vlít do pánve.
Hotové je plníme ovocem, zmrzlinou, pudinkem, šlehačkou, krémem, špenátem, masem, sýrem, šunkou, houbami, tvarohem aj. či ještě zapékáme. Nakrájené palačinky v polévce známe jako celestinské nudle.