Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Podle toho, co nám více chutná, připravujeme z tvarohového, bramborového, kynutého těsta. Tvarohové knedlíky získáme smícháním tvarohu, másla, vejce, cukru, podle potřeby mléka. Bramborové tvoříme z vařených strouhaných brambor, mouky, vajec, soli, mléka, eventuálně tvarohu. Kynuté těsto z kvásku, vajec, mouky, krupice, soli rychleji vykyne, dáme-li ho na chvíli do vlažné trouby.
Hotové těsto vyválíme, krájíme rádýlkem na čtverce, plníme ovocem, marmeládou, povidly, tvarohem, čokoládou, mákem. Vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou. Pokud do vody přidáme špetku mouky, knedlíky se nerozvaří.
Povrch sypeme skořicí, moučkovým cukrem, ovocem, mákem, poléváme rozpuštěným máslem, čokoládou, vyšlehaným tvarohem, šlehačkou, ovocnou omáčkou, pudinkem či jogurtem.