Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Omeleta je jednoduchý pokrm, jehož základ tvoří vždy vajíčka. U nás jsou omelety pokládány za neslavností a rychlé jídlo, pro Francouze jsou však vznešeným a tradičním pokrmem. Existuje plno druhů vaječných omelet, základem je vždy kulatá placka z rozšlehaných vajec, osmažená na pánvi, vespod pevná a na povrchu jemná, vláčná a lehounká.
Pro zjemnění se může do vaječné směsi přidávat mléko a pro výraznější chuť je ideální strouhaný aromatický sýr. Omeleta se může podávat samotná, pouze se zelinovým salátem a pečivem nebo s různými náplněmi či obložením. Ve Francii se nejčastěji dělá omeleta s jarními cibulkami nebo se špenátem. Můžete ji plnit i různými sýry, houbami, rajčaty, uzeným lososem, cuketami či hráškem, existují však i sladké variace omelet.