Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Moučníky typického hřibovitého tvaru k nám přišly z Anglie a Ameriky. V Čechách je připravujeme z mouky, cukru, másla, prášku do pečiva, vajec a mléka či šlehačky. Podle toho, jaké chceme muffiny, sypeme do těsta nastrouhanou čokoládu, ořechy, vanilku, silnou kávu, borůvky a jiné ovoce, mák, kakao, mrkev, kokos, strouhanou čokoládovou tyčinku, marcipán, likér, citrónovou šťávu, kůru apod. Můžeme vynechat mouku a získat tak bezlepkové muffiny.
Pečeme v papírových košíčcích a sypeme mandlemi, cukrem, ovesnými vločkami nebo poléváme polevou.
Dnes jsou oblíbené i slané muffiny, do kterých přidáváme česnek, kousky masa, uzeninu, špek, špenát, brokolici, sýr, nejrůznější zeleninu, krevety, tuňáka, sekané bylinky.
V Anglii se muffiny dělají z kvásku, mléka, vody, másla, vejce, mouky pšeničné a kukuřičné. Ničím se neplní a podávají se jako snídaňové pečivo.