Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Mrkvový dort je vláčný a má mnoho podob. Klasicky ho připravujeme z mouky s práškem do pečiva, cukru, vajec, skořice, citrónové kůry a šťávy, oleje nebo másla a samozřejmě strouhané mrkve. Pikantnější bude dort, pokud do těsta přilijeme trošku ovocné pálenky či rumu. Mrkvovou náplň dobře doplňují strouhané ořechy či mleté piškoty.
K mrkvovému dortu skvěle sedí citrónová i rumová poleva, ale často se polévá i čokoládou. Můžeme ho také promazat, a to marmeládou, čokoládou či libovolným krémem.
Francouzi do mrkvového dortu dávají také kondenzovaný zázvor, mletý hřebíček, ořechy, kůru z citrónu a vanilku.
Tento moučník často pečeme na Velikonoce, můžeme ho tedy zdobit čokoládovými figurkami, marcipánovými mrkvičkami apod.