Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Mrkvovou polévku připravíme klasicky z másla a mouky, tedy ze světlé jíšky. Tu zalijeme vývarem, nejlépe zeleninovým. Po provaření dovnitř přidáme orestovanou mrkev nakrájenou na kostičky či kolečka nebo nastrouhanou nahrubo. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou, solí, rozšlehaným žloutkem nebo mlékem či smetanou.
V exotických zemích jako například v Indii do polévky dávají ještě kokosové mléko, smetanu a rozličné bylinky i koření (zázvor, kopr, řeřicha, kari, skořici, hřebíček, bobkový list, koriandr, chilli). Ve Francii kromě mrkve a koření patří do této polévky ještě brambory, mléko a cibule.
Pokud nám samotná mrkev přijde fádní, lze polévku oživit jinou zeleninou, houbami, luštěninami, parmazánem, knedlíčky, svítkem či nudlemi. Zajímavou chuť získáme přidáním čerstvého ananasu, pomeranče, javorového sirupu, feferonek.
Hotovou polévku rozmixujeme, propasírujeme, zahustíme na krém anebo konzumujeme tak, jak je.