Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Velmi sladký moučník z rodu medovníků přišel z východu. Připravíme ho z medu, cukru, octa, jedlé sody, másla, mouky, vajec ve vodní lázni. Upečeme několik úzkých korpusů, z nichž jeden rozdrobíme a použijeme na posypání hotového dortu nebo odřízneme okraje, aby měl moučník pravidelný tvar, a odřezky rozdrobíme na totéž. Jednotlivé pláty se promazávají karamelovým krémem, který připravíme z kondenzovaného mléka a másla. Tato směs by se neměla vařit.
Krém můžeme udělat pouze z mléka a másla, nebo přidat ještě sladkou smetanu, koňak či mleté ořechy.
V každé restauraci, kavárně i cukrárně se s tímto moučníkem setkáme. Cukráři ho ještě navíc zdobí proužky čokoládové polevy.