Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Kromě hlavní suroviny, mletého máku, tvoří makovec mouka s kypřícím práškem, cukr utřený s vejci a máslem či olejem, sníh vyšlehaný z bílků. Můžeme pracovat i s mákem celým, pokud ho nejprve namočíme v mléce. Ještě lepší chuť získáme politím ještě horkého moučníku citrónovou, bílkovou či čokoládovou polevou. Pečeme ve formě na biskupský chlebíček, bábovku nebo v pekáči.
Na Vánoce připravujeme makovec na způsob štoly či závinu z kvásku, který smícháme se skořicí, rumem, moukou, mandlemi, cukrem, vejci a máslem, Mák povaříme v mléce s cukrem. Těsto vyválíme na čtverce, naplníme a pečeme. Nakonec sypeme moučkovým cukrem.
Maková nádivka má lepší chuť, přidáme-li do ní skořici, kakao, marmeládu či rozvařené strouhané jablko.